De evolutie van moderne webapplicaties en hun monitoring

Webapplicaties blijven zich in een ongelooflijk tempo ontwikkelen en de applicatie-architectuur wordt steeds ingewikkelder. De mensen die deze onderhouden zijn in enkele jaren uitgegroeid van een handvol ontwikkelaars tot gespecialiseerde teams. Ontwikkelaars maken continu wijzigingen in de code en inhoud, die in sommige gevallen direct worden gepubliceerd op de site. Met de groei in complexiteit van webapplicaties en het ontwikkelingsproces moet de monitoring van de webapplicaties ook de ontwikkelingen bijhouden met eisen die continu veranderen.

Evolutie van de webapplicatie

In de laatste drie decennia zijn er enorme veranderingen gemaakt in webtechnologie. Naarmate applicaties zich steeds meer verspreiden over datacenters en in de cloud, wordt het lokaliseren en oplossen van problemen een grotere uitdaging dan ooit tevoren.

De jaren negentig

In de begintijd van het web waren er eenvoudige webapplicaties. Een typische toepassing had een paar interactieve elementen in een formulier. De gebruiker gaf informatie in de vorm van input en aan de hand daarvan werd een nieuwe pagina geladen. Die gebruiker gaat door de applicatie heen waar elke statische pagina voortbouwt op de input van de vorige pagina.

Halverwege de jaren ’90 konden ontwikkelaars met behulp van client-side scripting (JavaScript) de illusie van dynamische webapplicaties ontwikkelen. Ontwikkelaars gebruikten code om elementen te tonen en te verbergen en om input te valideren voordat het formulier werd ingediend. Totdat het formulier werd ingediend en de pagina werd ververst, kon er echter geen daadwerkelijke interactie plaatsvinden.

Tegen het einde van de jaren ’90 werden ActiveX objects gedownload naar computers die op Windows runnen wat een rijkere webapplicatie ervaring mogelijk maakte. Echter leverde dat andere problemen op door de incompatibiliteit met verschillende besturingssystemen en veiligheidsrisico’s.

De 2000s

De introductie van AJAX (Asynchrone JavaScript en Extensible Markup Language (XML)), SOAP (Simple Object Access Protocol), en REST (Representational State Transfer), breedband en een groot aantal andere technologieën voor het web veranderden de manier waarop webapplicaties werken. AJAX maakte communicatie met servers mogelijk die niet vereisten dat volledige pagina’s moesten worden ingediend en herladen, zodat gebruikersinterfaces écht interactief werden.

De 2010s

Na 2000 was de Application Program Interface (API) in opkomst. De introductie van HTML5 aan het einde van de jaren ’00 ondersteunde zowel API’s als native multimedia (vereiste geen speciale plugins) en volledige ondersteuning voor het Document Object Model. De juiste omstandigheden voor een explosieve groei van nieuwe applicaties.

De tijd van statische webpagina’s is inmiddels voorbij en webapplicaties ontwikkelen continu door. De monitoring tools die bedoeld waren om ze te testen worden uitgebreid en verbeterd om de apps zelf bij te houden, maar ook om de ontwikkelomgevingen te ondersteunen.

Web Application Monitoring toen en nu

Het web is niet langer een enkele server en een client. De huidige webapplicaties vereisen meerdere servers om één enkele interactie te genereren. U kunt niet langer een paar servers monitoren en een paar pagina’s controleren op uptime om te garanderen dat uw webservice operationeel is. De complexiteit van moderne webapplicaties vraagt om een dynamische oplossing.

Een oplossing voor het monitoren van webapplicaties moet passen in hedendaagse ontwikkelingsprocessen

Voorheen onderging een webapplicatie een lange ontwikkelings- en testfase voordat iemand de nieuwe applicatie live durfde te brengen. Het proces kon soms maanden – of zelfs jaren – duren van begin tot het live brengen van de applicatie op het Internet. Dat is nu verleden tijd.

De moderne ontwikkelingsomgeving is voortdurend in beweging. Ontwikkelaars integreren codewijzigingen meerdere keren per dag en geautomatiseerde processen starten direct om de webapplicatie te bouwen en te testen. Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD) betekent dat nieuwe functionaliteiten en oplossingen sneller bij de gebruiker komen; in enkele minuten, dagen of weken in plaats van de maanden die voorheen nodig waren met de veroude manier van aanpak met development. Uptrends’ Web Application Monitoring kan uw CI/CD-automatiseringsbehoeften ondersteunen.

Voorheen schreef en onderhield Uptrends uw scripts voor u, maar nu heeft u volledige toegang tot uw eigen transactiescripts. U kunt ze aanpassen hoe u wilt, opnemen in uw code repository voor versiebeheer en monitoring updates opnemen in uw build scripts door gebruik te maken van Uptrends’ API.

U weet wanneer uw Uptrends monitoring werkt wanneer u deze in uw ontwikkelomgeving heeft opgenomen (monitoring achter uw firewall werkt het beste met een Persoonlijke Controlestation). UUpdate uw scripts om veranderingen in uw applicatie te reflecteren, check deze in en uw build proces werkt Uptrends bij met het nieuwe script. Naarmate de veranderingen in uw acceptatie- en productieomgevingen voortduren, volgt de monitoring deze op de voet.

Verder gaan dan handmatig testen

Vroeg in het stadium van webapplicaties, als u een gebruikersinteractie wilde testen moest dat handmatig worden gedaan. In 2004 werd Selenium Remote Control een populaire tool voor het testen van webapplicaties. Gebaseerd op JavaScript, ontwikkelaars konden scripts schrijven om interactie met een webpagina na te bootsen zoals eindgebruikers zouden doen.

Voor veel mensen bleek de infrastructuur en de benodigde ervaring met codering voor het testen meer dan uitdagend te zijn. In plaats daarvan hadden sommigen een tool nodig die snel werkende scripts kon genereren en een infrastructuur had om het testen af te handelen. Web applicatie monitoring van externe partijen doen dat en meer.

Met Uptrends’ Web Application Monitoring kunt u beslissen hoe u uw scripts ontwikkelt, test en onderhoudt. Beginners tot de DevOps pro’s kunnen robuuste transactie scripts ontwikkelen met behulp van Uptrends’ tools, en indien nodig kan de Support van Uptrends U ondersteunen.

De Transactie Recorder

De Transactie Recorder is een geweldige plek om te beginnen. Met behulp van de Chrome-extensie klikt u door de klikpaden van uw gebruikers. U voert acties uit zoals uw gebruikers zouden doen: knoppen aanklikken, vakjes aankruisen, tekst invoegen en van tabblad wisselen. De Transactie Recorder legt uw activiteit vast. Wanneer u klaar bent met opnemen, uploadt u de opname naar uw account of Uptrends Support als u het script niet zelf wilt optimaliseren.

De Transactie Recorder doet het grootste deel van het werk voordat u begint met het testen en bewerken van uw transactiescript.

Uptrends Transaction Recorder

De Step Editor

De Step Editor is een interactieve interface voor het uitbouwen van uw transactiescript. Als u met de Transactie Recorder bent begonnen, bent u goed op weg, maar u kunt ook uw hele script genereren met behulp van de Step Editor.

  • Interacties toevoegen: u kunt de benodigde acties toevoegen. De Recorder kan bijvoorbeeld geen hover-acties vastleggen die menu’s activeren, dus het toevoegen van een hover-actie voor de klikactie verhelpt dit probleem.
  • Tests toevoegen: Controleer of er pagina’s of documentelementen verschijnen voordat u verder gaat met de volgende actie.
  • Controls toevoegen: U kunt schermafbeeldingen toevoegen, schakelen tussen tabbladen/ frames en door de pagina scrollen.
  • Gebruik de tekst editor: Als u comfortabel bent met JSON-code, kunt u altijd schakelen naar het script en deze bewerken met de teksteditor.

Self-Service Transactions step editor

Handmatig testen met ‘Test now’

Met de knop Test now kunt u zien hoe een van Uptrends’ 200+ controlestations door uw script stapt. U kunt snel zien waar uw script faalt en u krijgt gratis schermafbeeldingen voor elke stap.

Controleregelmodus

Je hoeft niet meteen in productie te gaan met een nieuw script. Monitor modes laat u handmatig testen terwijl u in Development mode bent. Als u tevreden bent, zet u de monitor in de Staging modus. De Staging modus is net als de Productie modus, maar de gegenereerde gegevens hebben geen invloed op uw productiegegevens en er worden geen waarschuwingen gegeven. Het is een goed idee om uw transactie een paar weken in Staging modus te testen voordat u het naar Productie modus verplaatst.

Beveiliging

De kans is groot dat uw transactie inloggegevens en klantcertificaten nodig heeft. U wilt waarschijnlijk ook niet dat deze gevoelige informatie in instellingen van uw controleregel of in uw rapportage wordt weergegeven. Uptrends’ Vault vergrendelt die waarden en u bepaalt wie ze kan inzien. De beschermende waardes verschijnen alleen als sterretjes als ze buiten de kluis worden gebruikt.

In-house vs. monitoring door externe partijen

U kunt misschien verleid worden om uw geautomatiseerde interne testen uit te breiden naar uw productieomgeving. Wat natuurlijk beter is dan handmatig testen, maar u moet wel van buiten uw firewall testen op resultaten die gelijk zijn met de ervaringen van uw gebruikers. Het testen van derden met Uptrends brengt uw webapplicatie monitoring naar de locaties van uw gebruikers. Problemen met transacties die van invloed zijn op uw gebruikers als gevolg van problemen met DNS of latentie kunnen wellicht dagen, weken of maanden duren om vast te leggen met intern testen.

Neem Uptrends’ webapplicatie beveiliging voor een proefrit

Uptrends’ Web Application Monitoring maakt gebruik van de nieuwste technologie. Wij hebben de tools die u nodig heeft om uw investering te beschermen. Stel een demo op en een van onze monitoring consultants kan u de kneepjes van het vak laten zien. Een gratis proefversie van ons Business- of Enterprise plan is alles wat u nodig heeft om aan de slag te gaan met het monitoren van uw cruciale functionaliteit. Uptrends Support is beschikbaar om u te helpen als u extra hulp nodig heeft bij het opzetten van uw web applicatie monitoring.