Breng uw website, API & server beschikbaarheidsmonitoring naar een hoger niveau

Mensen gooien vaak termen als “beschikbaarheid” en “uptime” in het rond, maar definities van deze termen veranderen op basis van wat u precies wilt monitoren. In dit artikel gebruiken we de nauwe definitie, beschikbaarheid, om de verschillende mogelijkheden van Uptrends te verkennen voor het monitoren van de beschikbaarheid van websites, API’s en servers.

Wat is beschikbaarheid?

Men spreekt meestal van beschikbaarheid wanneer ze refereren naar de beschikbaarheid van een website, API of server. Anderen gaan nog een stap verder door verdere functionaliteit of prestaties te vereisen. Wij begrijpen dat het opnemen van functionaliteit en prestaties een belangrijk aspect van beschikbaarheid is, aangezien beide belangrijke aspecten zijn van beschikbaarheid. Voor dit artikel gebruiken we echter de toegankelijke definitie van beschikbaarheid, maar voor degene die op zoek zijn om functionaliteit- en prestatie-eisen toe te voegen aan de definitie, willen we u doorverwijzen naar Web Application Monitoring, Multi-step API Monitoring, of Web Performance Monitoring.

Meten van beschikbaarheid

Monitoring van beschikbaarheid houdt in dat een site, server of API regelmatig wordt gecontroleerd op een positief respons. Afhankelijk van uw beschikbaarheidsdoelstellingen, hoe vaker u iets controleert op beschikbaarheid, hoe nauwkeuriger uw gegevens zullen zijn. Wanneer u de controleregels voor beschikbaarheid opzet raden wij aan om een interval van één minuut in te stellen.

Met intervals van één minuut kunt u de downtime binnen de eerste paar seconden van een storing vaststellen. Als u langere intervallen gebruikt kan uitval een paar minuten duren voordat u op de hoogte wordt gesteld, en zullen korte onderbrekingen u misschien helemaal niet opvallen.

Kiezen van de juiste monitoring locaties

De reden dat Uptrends zoveel controlestations onderhoudt (en meer blijven toevoegen) is om ervoor te zorgen dat u de controlestations kunt gebruiken die zich dichtbij uw gebruikers bevinden. Dat betekent wellicht al onze controlestations of alleen een deel daarvan. Bijvoorbeeld als uw website of app alleen voor Duitsland en Zwitserland bedoeld is, dan is uw beschikbaarheid in de Verenigde Staten niet zo van belang. In plaats daarvan kunt u gebruik maken van de 21 controlestations die wij verspreid hebben over deze twee landen.

Als uw website wereldwijd beschikbaar behoort te zijn, wees dan zeker om gebruik te maken van alle controlestations. Storingen kunnen echter gevolgen hebben voor gebruikers per regio. Het opstellen van meerdere controleregels om één URL van een specifieke regio te monitoren stelt u in staat om gelokaliseerde problemen sneller onder uw aandacht te brengen in vergelijking met één enkele globale controleregel.

#ProTip:
Gebruik altijd minimaal drie controlestations voor een ononderbroken monitoring. Controlestations ondergaan wel periodiek onderhoud maar als u ten minste drie controlestations heeft aangewezen is er minder kans dat onderhoud uw monitoring zal beïnvloeden.

Website beschikbaarheidsmonitoring

Website beschikbaarheid staat centraal van Uptrends’ werkzaamheden. Onze HTTP/HTTPS controleregels zijn al meer dan 12 jaar druk bezig met het controleren van websites en webservices. Het enige wat u nodig heeft is een URL of IP-adres en u kunt aan de slag.

#ProTip:
Wij raden aan uw URL te gebruiken voor monitoring. Als u een URL gebruikt in plaats van een IP-adres zorgt ervoor dat elke controle een DNS-lookup bevat. Als u een IP-adres gebruikt, wordt de resolve omzeild en zullen errors in de DNS-lookup onopgemerkt blijven.

Behalve een URL of IP-adres, Uptrends heeft verschillende andere instellingen om uw uptime controleregels aan te passen.

 • Kies tussen IPv4 of IPv6. U kunt ervoor kiezen om beide protocollen te controleren. Bij het kiezen van IPv6 kunt u ervoor kiezen om uitsluitend gebruik te maken van checkpoint servers die IPv6 ondersteunen. Als alternatief kunt u alle servers gebruiken, en onze IPv4 only-servers zullen IPv6 nabootsen. Als uw site beide biedt, raden wij u aan om ze elk afzonderlijk te monitoren. Een website kan voor het ene protocol beschikbaar zijn, maar voor het andere protocol niet.
 • Opties voor foutcondities. Met de uptime controleregels van Uptrends kunt u de reactietijden en paginagrootte controleren, inhoudsmatches uitvoeren, alerts voor error statuscodes genereren of zoeken naar een specifieke code. Soms is het belangrijker om zeker van te zijn dat een pagina toegankelijk is. Controleer eventueel op fouten in SSL-certificaten (lees verder om meer te leren over onze SSL-certificaatmonitoring).
 • Voeg basis-, NTLM, of digest authentication toe.
 • Kies een user agent of schrijf uw eigen verzoek.
 • Geef uw TSL-versie op.
 • Kies uw controlestations. Afhankelijk van uw plan kunt u kiezen uit onze globale lijst van 221 controlestations. Gebruik ze allemaal of kies uit specifieke regio’s, landen of steden.

API of webservice beschikbaarheidsmonitoring

Voor de duidelijkheid, Uptrends biedt twee API monitoring producten aan. Om API responses te monitoren die verder gaan dan een enkele respons code, gebruik Multi-Step API Monitoring. Multi-step API kan hele API transacties controleren met data hergebruik. Aan de andere kant voeren webservice controleregels snelle testen uit om te controleren of het eindpunt foutloos reageert. Webservice controleregels zijn perfect voor het bijhouden van uw API’s uptime.

Webservice controleregels controleren en houden u op de hoogte via alerts gebaseerd op responscodes, responstijden, inhoudsmatches, SSL-fouten of onverwachte resultaatcodes. U kunt gebruik maken van basic, NTLM of digest authentication, net als bij website beschikbaarheidscontroleregels (zie hierboven), maar u zult de verschillen tussen de twee controleregeltypen achter de schermen zien.

Het verschil tussen HTTP/HTTP website- en HTTP/HTTPS webservice controleregels

Ter vergelijking, u zult geen verschil zien tussen Uptrends’ website HTTP/HTTPS controleregels en webservice HTTP/HTTPS controleregels. U zet de website- en webservice controleregels op dezelfde manier op, maar Uptrends’ webservice HTTP/HTTPS is beter geschikt voor het doorgeven van XML. Uptrends ondersteunt zowel REST als SOAP API’s. Met het opzetten van uw aanvraag met behulp van een post kunt u zaken als SOAP envelopes en content-types opnemen en een SOAPAction header specificeren.

Server beschikbaarheidsmonitoring

Uptrends heeft verschillende andere beschikbaarheidscontroleregels voor de externe monitoring van verschillende web-gerichte servers. U zult deze controles willen gebruiken voor uw belangrijkste server operaties.

 • Email: Als e-mail servers uitvallen, betekent dit problemen aan beide kanten van uw firewall. Klanten kunnen u niet bereiken en het belangrijkste communicatiekanaal van uw personeel is aan de kant gezet. Uptrends’ Email Monitoring controleert de beschikbaarheid van POP, SMTP en IMAP e-mail servers. U kunt controleren op foutcodes en langzame reactietijden met behulp van veilige of niet-veilige verbindingen en authenticatie.
 • Database: Uptrends’ Database Monitoring maakt verbinding met de aangewezen SQL Server of MySQL database en controleert op een foutloze, tijdige respons.
 • Netwerk: Soms moet u er alleen voor zorgen dat een netwerk of apparaat vindbaar is, met behulp van een Ping of een Connect controleregel type kunt u gewaarschuwd worden voor problemen met de netwerklatentie.
 • SFTP-servers: Met behulp van de door u verstrekte inloggegevens kunt u verbinding maken met uw SFTP, beschikbaarheid van bestanden monitoren en een bestand downloaden om te controleren of uw SFTP-server correct werkt.
 • FTP-servers: Controleer of uw server goed werkt. U kunt ook referenties toevoegen om de authenticatie te controleren. De FTP-monitor controleert of er geen bestanden worden gedownload.

Geavanceerde beschikbaarheidsmonitoring

Uptrends’ geavanceerde beschikbaarheidscontroles leggen problemen vast die de beschikbaarheid van uw site direct of indirect kunnen beïnvloeden en die u mogelijk over het hoofd ziet bij regelmatige beschikbaarheid.

DNS Monitoring

Uw DNS-records leiden gebruikers naar uw site. Ze voeren de URL in en op basis van uw DNS-records, het Domain Name System (DNS) vertelt hun waar ze uw content kunnen vinden. Een corrupte invoer kan gevolgen hebben voor alle gebruikers of een deel daarvan. Een hacker kan veel schade aanrichten voor uw merk en uw gebruikers als ze toegang krijgen tot uw DNS-records. Het is daarom belangrijk om ze te beschermen. Met Uptrends’ DNS Monitoring kunt u specifieke velden controleren op wijzigingen. Naast uw “A” of “AAAA” records, kunt u ook velden controleren zoals de SOA, TXT of root server. Onverwachte veranderingen in uw DNS-records kan betekenen dat er een bedreiging vormt of al plaats vindt.

#ProTip:
Uw SOA-record bevat een serienummer dat bij elke wijziging in de DNS wordt verhoogd. U kunt een DNS-monitor instellen om de serienummers te vergelijken, en als het nummer is verandert, weet u dat iemand een wijziging heeft aangebracht.

SSL Certificaat Monitoring

Net als iedereen heeft u waarschijnlijk de overstap gemaakt van onbeveiligde HTTP naar beveiligde HTTPS-verbindingen. De overstap naar HTTPS betekent dat u SSL-certificaten moet onderhouden. Uptrends’ SSL Certificaat Monitoring herinnert u vooraf over aankomende vervaldata van certificaten, zodat uw gebruikers geen waarschuwingen van ongeldige of verlopen certificaten krijgen. Met SSL Certificaat Monitoring kunt u ook certificaatwaarden controleren om te zorgen dat u geen slachtoffer wordt van hacks, zoals aanvallen op het strippen van uw certificaten en ‘man-in-the-middle-attacks’.

Over SLA’s (Service Level Agreements)

Als het gaat om het monitoren en verifiëren van de beschikbaarheid van SLA’s, biedt Uptrends beschikbaarheidscontroleregels met de verfijning die u nodig heeft voor een accurate rapportage. Onze gespecialiseerde SLA tools stellen u in staat om uw SLA-eisen te definiëren en u kunt in één oogopslag zien of een controleregel van u het risico loopt om uw doelstelling niet te behalen.

Conclusie

Uptrends heeft de website, API- en server beschikbaarheidscontroleregels om u te helpen om uw uptime doelstellingen te behalen. Met Uptrends’ dynamische alerts, bent u en uw team op de hoogte van beschikbaarheidsproblemen wanneer ze de kop opsteken in plaats van dat uw gebruikers beginnen met klagen.

 • Controleer zo vaak als één keer per minuut.
 • Controleer IPv4 of IPv6.
 • Voeg inhoudsmatches toe voor extra bescherming.
 • Controleer op responstijden voor eenvoudige server responsiviteit.
 • Zoek naar foutcodes of specifieke resultaatcodes.
 • Kies uit 221 controlestations (opties voor controlestations variëren per plan).
 • Webservice HTTP/HTTPS-controleregels ondersteunen REST en SOAP.
 • DNS monitoring helpt u om problemen te identificeren, met name voor een DNS kaping of een DDoS-aanval.
 • SSL-monitoring controleert de belangrijkste waarden om u te beschermen tegen het strippen van SSL-certificaten, ‘man-in-the-middle-aanvallen’ en waarschuwt u voor de vervaldata die komen te verstrijken.