Uptrends en uw CI/CD proces

Als u de laatste twee artikelen heeft gevolgd, de CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) processen worden in deze artikelen toegelicht. In dit artikel kijken we hoe Uptrends in die processen past. Uptrends kan op verschillende manieren in uw CI/CD proces passen. Zo kunt u Uptrends bijvoorbeeld gebruiken in de test- en monitoring gedeeltes van het proces, uw monitoring-updates opnemen als onderdeel van het automatiseringsproces, of beide.

De CI/CD-processen in het kort

CI/CD zijn systematische benaderingen voor het coderen en publiceren van software in korte cyclussen of sprints. Het proces brengt de functionaliteit snel naar de gebruikers toe met behulp van een soort pijpleiding-structuur. Automatisering staat centraal in dit proces. Automatisering zorgt namelijk voor het bouwen, testen, monitoren en publiceren van de software. Automatisering maakt het mogelijk om tijd vrij te maken, normaal besteed aan routine werkzaamheden, waardoor teams zich kunnen concentreren op andere taken.

Het CI/CD-proces is een continue lus van plannen, coderen, releasing, deploying, operating, monitoring en het leveren van feedback die de planningsfase helpt begeleiden. Zie het onderstaande diagram.

Het CI/CD proces

Uptrends en het CI/CD proces

Het CI/CD proces van het uitrollen, testen en monitoren is sterk afhankelijk van automatisering. Met Uptrends’ API kunt u uw monitoring in uw geautomatiseerde processen verwerken. Door gebruik te maken van Uptrends’ API kunt u o.a.:

  • Instellingen van controleregels aanpassen
  • Status van controleregels ophalen
  • Schakelen tussen alerting en actieve status
  • Transactie scripts uploaden
  • Transaction scripts ophalen
  • Uw Git repository (of andere versiebeheersysteem) updaten met uw transactie scripts

Uptrends achter uw firewall

Uw development omgeving zit waarschijnlijk achter uw firewall en is niet toegankelijk voor Uptrends; u kunt Uptrends echter nog steeds opnemen in uw development-proces. Door een Persoonlijk Controlestation aan uw netwerk toe te voegen kan Uptrends uw beveiligde omgevingen veilig en actief monitoren en testen, zoals ontwikkel-, staging of testomgevingen. U kunt nog steeds uw script automatiseren en updates van deze omgevingen monitoren, maar u heeft een Persoonlijke Controlestation nodig om veranderingen in uw code te testen in beveiligde omgevingen.

CI/CD automatisering met Uptrends

Als u de code van uw webapplicatie of API’s aanpast, kan het zijn dat u ook de controleregels van Uptrends moet updaten. Het handmatig aanpassen van uw controleregels kan leiden tot gebreken in uw monitoring of ongewenste fouten genereren. Door het automatiseren van controleregel-updates, weet u direct of de nieuwe functionaliteit blijft werken na de implementatie.

U kunt monitoring wijzigingen om verschillende redenen automatiseren, zoals het bijwerken van alertdefinities of inhoudsmatches, of u hoeft wellicht alleen maar controleregels en alerts uit te schakelen tijdens de deployment. De meest voorkomende geautomatiseerde implementatie is het updaten van de transactiescripts.

Automatisering van uw script updates

Uptrends’ controlestations gebruiken uw transactiescripts om door gebruikers-klikpaden te stappen om de inhoud en functionaliteit te controleren. Wanneer uw webapplicatie verandert, kan het zijn dat u uw transactiescripts moet updaten. Wanneer u uw scripts tegelijkertijd met uw site update is dat ideaal, het is daarom logisch om de wijzigingen in het CI/CD-proces op te nemen.

1. Sla uw transactiescripts op in uw versiebeheersysteem.

Wees zeker dat u uw JSON-transactiescripts in uw versiebeheersysteem opslaat. Door uw scripts samen met uw code op te slaan in een versioning repository, zoals Git, heeft u kopieerbare builds en houdt u alles in uw CI/CD-proces gesynchroniseerd. U kunt uw script kopiëren vanuit uw controleregel-instellingen of een GET commando gebruiken om uw scripts op te halen met behulp van Uptrends’ API.

2. Wijziging in uw applicatie en monitoring script.

Wanneer u uw webapplicatie wijzigt, moet uw transactiescript tegelijkertijd worden bijgewerkt. Maak wijzigingen in uw code en werk de scriptbestanden bij. De wijziging in uw code en het transactiescript zal een build cyclus in gang zetten wanneer u de bestanden in het versiebeheersysteem hebt bijgewerkt.

3. Voeg script updates aan uw build proces.

Als het nieuwe transactiescript eenmaal is toegevoegd in de code repository, moet u ervoor zorgen dat de update voor controleregels ook deel uitmaakt van het build-proces. Hoe dit wordt gedaan is afhankelijk van uw build-tool maar de stappen hieronder beschreven zijn van toepassing op elke build-tool. Om het script te updaten maakt u API-calls vanuit uw deployment scripts, maar voordat u die eerste API-call doet, moet u er zeker van zijn dat u een API-account hebt ingesteld met de API van Uptrends. We hebben verdere instructies die u kunt lezen in onze Knowledge Base.

  1. Update de controleregel met het nieuwe JSON transactiescript. Sla de tijd op om te vergelijken met de volgende stap.
  2. Controleer de status van de controleregel. U moet wachten tot Uptrends een controle met het nieuwe transactiescript heeft kunnen uitvoeren. Voeg een timeout of ‘sleep’-functie in de build-fase toe. U kunt een cyclus met een kleine vertraging instellen om continu te checken voor een recente check. Maak een call in de cyclus naar de MonitorCheck API en vergelijk de tijd met die van de eerste stap.
  3. Als de check succesvol is doorlopen zijn uw code en scripts succesvol geupdated. Als de check een error krijgt, kunt u de deployment annuleren, het probleem vinden en opnieuw proberen.

Het bovenstaande is een overzicht op hoog niveau van de integratie van een Web Application Monitoring script in uw CI/CD processen. Uiteraard kunt u ook andere monitoringstaken automatiseren, zoals het beheren van alerts tijdens het deployment proces met een vergelijkbare structuur.

We hebben de middelen om uw vragen te beantwoorden

Elk CI/CD proces is anders en misschien heeft u specifieke vragen over het integreren van Uptrends in uw CI/CD proces. We hebben een aantal hulpmiddelen voor u en zullen binnenkort gedetailleerde voorbeelden toevoegen aan onze Knowledge Base.

Uptrends’ API

Onze API is nu uitgegroeid tot een 4e versie en groeit snel. U kunt meer gedetailleerde informatie over de toegankelijkheid en hoe u gebruik kunt maken van onze API in onze Knowledge Base vinden. Wij hebben ook een Swagger omgeving voor u om gebruik van te maken.

Meer over Persoonlijke Controlestations

U kunt Persoonlijke Controlestations gebruiken voor meer dan het monitoren dan alleen uw CI/CD-processen. Behalve dat Uptrends de beschikbaarheid, prestaties en functionaliteit van uw middelen kan controleren die niet met het Internet verbonden zijn, met Persoonlijke Controlestations weet u zeker uw interne webgebaseerde infrastructuur beschikbaar is en naar behoren werkt.

Persoonlijke Controlestations kunnen ook de connectiviteit tussen datacenters monitoren en verifiëren of externe SaaS-applicaties en API’s toegankelijk blijven achter uw firewall. Door de prestaties en beschikbaarheid van deze tools in de gaten te houden, kan de productiviteit van het hele bedrijf beschermd worden.

Het mooie is dat het Persoonlijke Controlestation van u is. Elke Persoonlijke Controlestation bestaat eigenlijk uit vier controlestations (daadwerkelijke of virtuele servers) die zich in uw datacenter of in meerdere datacenters bevinden. Uptrends onderhoudt de software en u onderhoudt de hardware. Neem contact op met Support als u meer gedetailleerde informatie wilt over de systeemvereisten en opties voor het verkrijgen van uw eigen controlestation.

Vraag Uptrends Support

Ons deskundig Supportteam heeft ervaring met het helpen van bedrijven om Uptrends in hun CI/CD-systemen op te nemen. Zij kunnen u helpen om een oplossing te vinden die voor u werkt. Open een Support ticket en neem vandaag nog contact op om u verder op weg te helpen.