7 redenen waarom website uptime monitoring belangrijk is voor uw bedrijf

Online bedrijven en website eigenaren spenderen veel tijd en geld aan online marketing en behalen van conversies. Soms verliezen de teams echter één van de belangrijkere aspecten uit het oog, namelijk de uptime van uw site. Teams realiseren niet wat de impact van downtime kan zijn en laten het na om hun website’s uptime te monitoren. Met als gevolg dat wanneer een website eruit ligt – en dat gaat wel eens gebeuren – downtime niet direct wordt opgemerkt maar wel negatieve impact heeft op uw bezoekers en potentiële klanten.

Wat is website uptime monitoring?

Website Uptime Monitoring is een dienst die uw website’s beschikbaarheid continu test over de hele wereld, zodat wanneer er iets uitvalt, u direct op de hoogte wordt gesteld. Uptrends checkt uw website vanuit meer dan 200 checkpoints wereldwijd. Elke minuut wordt een check uitgevoerd vanaf waar uw gebruikers zich bevinden, om te controleren of uw website beschikbaar is en naar behoren werkt. Zo niet, dan stuurt Uptrends een alert. U kunt uit verschillende methodes kiezen om uw notificaties te ontvangen:

U ontvangt alerts via de methodes die het beste werken voor u en uw team. Het ontvangen van alerts via de juiste kanalen zorgt ervoor dat u snel kan reageren op problemen die uw website ervaart.

1. Website downtime betekent omzetverlies

Als online bedrijf wilt u geen omzet verliezen vanwege downtime. Wanneer uw website down gaat is er een grote kans dat potentiële klanten of bezoekers simpelweg naar de concurrentie gaan. Met het verlies van omzet, conversies en leads als gevolg daarvan. Om downtime te voorkomen dient u de uptime statistieken van uw website nauwlettend in de gaten te houden.

…Google’s home page briefly went offline, costing the company more than half a million dollars in lost ad revenue in just five minutes.

~Tammy Everts

Oplossing: Website Uptime Monitoring laat u weten wanneer er iets uitvalt op het moment dat het gebeurt. Dit zorgt ervoor dat u sneller kan reageren om uw website weer goed te laten draaien.

Wat betekent de uptime percentage voor mij en mijn portemonnee

Website uptime wordt over het algemeen in percentages gedefinieerd maar het is belangrijk om te weten wat dat precies inhoudt. Laten we bijvoorbeeld kijken naar een website die 10 miljoen euro omzet op jaarbasis oplevert. Zoals weergegeven in Tabel 1, 98% uptime klinkt vrij goed maar voor ons voorbeeld houdt 98% uptime in dat er mogelijk € 200K omzetverlies kan plaatsvinden.

Tabel 1: Downtime percentages vertaald naar dagen en uren van downtime en verlies van omzet

Downtime percentage Downtime per jaar (in uren) Potentieel omzetverlies
99.99 .88 $1,004
98.9 96.0 (4 dagen) $109,589
98.0 168.25 (7.2 dagen) $192,066

Websites zoals Google, Amazon en Facebook gaan voor 99.999% uptime, dat zijn vijf negens, oftewel niet meer dan 5 minuten downtime per jaar. Dat legt de lat erg hoog en zelfs deze grote namen lukt het zelden – of nooit – om dat te behalen. Bereken hoeveel downtime een bepaald percentage inhoudt met onze gratis uptime calculator. Als u erover denkt om een SLA (Service Level Agreement) te ondertekenen, wees er dan zeker van dat u begrijpt wat de uptime percentages voor u betekenen in downtime (95% uptime betekent 2,5 week downtime per jaar).

Oplossing: met Website Availability Monitoring en SLA tracking, kunt u de uptime van uw website volgen om gemakkelijk aan te kunnen tonen aan uw gebruikers dat uw SLA doelstelling wordt behaald. Als u een SLA overeenkomst heeft met een provider, heeft u aantoonbaar bewijs dat zij beloftes niet nakomen.

2. Houd bezoekers en klanten tevreden

Niemand waardeert een website die maar af en toe online is, traag laadt of gewoon simpelweg niet werkt. Sommige van uw gebruikers zullen tijdens downtime later terugkomen, de meeste zullen echter kiezen voor uw concurrentie. Als een concurrent namelijk wel een snellere en betrouwbare service kan aanbieden ziet u die klanten niet meer terug.

Sites that went down experienced, on average, a permanent abandonment rate of 9%.”

~Akamai

U denkt misschien dat 9% niet zo slecht is, maar als uw website uitvalt is dat precies tijdens het spitsuur. Gepland onderhoud creeërt natuurlijk ook downtime maar dat zal plaatsvinden wanneer het niet zo druk is op uw site. Een volledige en onverwachte uitval gebeurt juist wanneer uw site het drukst wordt bezocht. Dus 9% kan ook duizenden klanten betekenen, of als u een groot bedrijf bent praten we over miljoenen klanten die permanent uw site verlaten. Wat kan een storing u gaan kosten tijdens uw piekuren?

3. Reputatieverlies. Uw online aanwezigheid tast ook offline aanwezigheid aan.

Gebruikers die regelmatig gebruik maken van uw website of zij die voor de eerste keer bezoeken, een storing zal in ieder geval een negatieve indruk maken op uw klanten. Niet alleen hoe ze over uw website denken maar ook over elk ander aspect van uw bedrijf. Een storing tast namelijk het vertrouwen van consumenten aan en kan zelfs impact hebben op hoe gebruikers denken over uw producten, zowel offline en online. Een storing bij Bank of America in oktober 2019 creërde grote paniek onder hun gebruikers wanneer zij voor meer dan een uur geen toegang hadden tot hun bankrekening. De ontevreden gebruikers uitte hun ontevreden op Twitter en veroorzaakte daardoor nóg meer reputatieschade voor het bedrijf en het verlies van vertrouwen bij consumenten.

Oplossing: Gratis Publieke Statuspagina’s van Uptrends maken het mogelijk om transparant naar uw gebruikers te zijn door ze een plek aan te bieden waar de status van uw website kan worden gecontroleerd. Het informeren van uw gebruikers hiervan zal de zorgen verlichten gedurende dit proces.

4. Detecteer hackers sneller

DDoS (Distributed Denial of Service), Man-in-the-middle-aanvallen (MITM-aanval), DNS spoofing, en DNS-vergiftiging zijn allemaal methodes die door hackers kunnen worden ingezet. Zij kunnen uw website platleggen, uw gebruikers omleiden (meestal naar kwaardaardige sites) of data tussen u en uw gebruikers beïnvloeden. Uw servers kunnen zinloos draaien terwijl hackers uw bezoekersverkeer blokkeren, verkeerd omleiden of in gevaar brengen. Hoe kunt u dat weten? Hoelang zal het duren voordat u het doorheeft? En hoeveel gebruikers zullen de dupe zijn voordat u wat eraan kan doen?

Oplossing: Uptrends’ Controleregels voor geavanceerde beschikbaarheid kan veranderingen in uw DNS-records vastleggen zodat u weet wanneer er iets aan de hand is. Een hacker kan zichzelf ook plaatsen in een beveiligde verbinding die gebruik maakt van SSL (Secure Socket Layer) certificaties. SSL hacking is wellicht moeilijker, maar het gebeurt wel. Monitoring certificaten kunnen deze veranderingen die plaatsvinden waarnemen.

5. Website beschikbaarheid en zoekmachine ranking

Downtime is een belangrijke factor voor meeste zoekmachines. Google checkt uw website namelijk regelmatig of alles nog goed werkt. Google weet ook natuurlijk dat downtime onvermijdelijk is maar lange of regelmatige storingen kunnen u wel gaan benadelen in uw SEO (Search Engine Optimization) ranking.

Oplossing: Website monitoring houdt u op de hoogte van storingen die uw website ervaart, zelfs de kleine storingen die u normaal niet opviel maar zoekmachines wel. Als u er vroeg bij bent kunt u snel het probleem oplossen om uw pagina rankings te beschermen.

6. Krijg inzicht in de prestaties van uw hosting provider

Zou het niet geweldig zijn als we allemaal toegang hadden tot de beste verbindingen die hosting providers aanbieden? Niet iedereen kan deze betrouwbare en dure hostingplannen veroorloven. Als u wel cloud-based of dedicated servers kunt veroorloven, houd in gedachte dat deze ook van tijd tot tijd offline kunnen gaan. Of storingen nou regelmatig of zo nu en dan plaatsvinden, u kunt er zelf achterkomen of u daadwerkelijk waar voor uw geld krijgt – zelfs wanneer u ze niet 24/7 in de gaten kunt houden.

Oplossing: SLA monitoring met Uptrends houdt alle ups- en downs die uw website ervaart nauwlettend in de gaten. U bent niet alleen van bewust van storingen maar kunt ook snel de uptime percentages verifiëren en SLA rapportages genereren om aan te tonen dat uw hosting provider hun beloftes niet nakomen.

7. Geen slapeloze nachten, geef uzelf wat gemoedsrust

Uptrends staat paraat om uw site te controleren vanuit honderden controlestations wereldwijd. Uptrends legt zelfs micro-storingen en regionale storingen vast. Uptrends is er 24/7 en we hebben de alerting mogelijkheden om u op de hoogte te houden zoals u wilt.

Conclusie

Website uptime staat centraal voor uw gehele DEM (Digital Experience Monitoring) strategie. Het begint allemaal bij uptime, dus de Website Availability Monitoring van Uptrends is een goed startpunt. Daar moet uw strategie echter niet bij stoppen. Downtime is slecht voor uw bedrijf maar een langzame en slecht functionerende website is nog erger.

Web Performance Monitoring: Downtime verzoorzaakt een 9% verlatingspercentage maar een trage website verhoogt bouncepercentages, tast uw conversiepercentage aan, maakt uw merknaam kapot en laat u vallen in de pagina rankings. Als uw website traag is kunt u erop rekenen dat 28% van uw gebruikers uw website permanent verlaat.

Web Application Monitoring: Uw web applicatie dient snel en naar behoren te werken, van de eerste tot de laatste interactie. Web Application Monitoring van Uptrends kan door de stappen van uw transacties gaan, net zoals een gebruiker. Wanneer de API controleregel door de stappen gaat, worden respons- en laadtijden geëvalueerd en wordt content gevalideerd. U kunt log-ins, financiële transacties, roosters en vele andere gebruikersinteracties monitoren.

API Monitoring: Uptrends Multi-Step API monitoring test ingewikkelde API interacties door het hergebruik van data en validatie. U kunt zeker weten dat uw API snel reageert en naar behoren werkt.

Real User Monitoring: Weet precies wat uw gebruikers ervaren wanneer ze uw websites bezoeken, gebaseerd op hun toestel, operating system, browser en locaties. Ontvang uitgebreide data direct van uw gebruikers in real-time.

Server Monitoring: Monitor uw servers van buitenaf met Uptrends’ external monitoring of haal Uptrends naar binnen en monitor uw servers vanaf de binnenkant, achter uw firewall.

Uptrends heeft de oplossing die werkt voor u.