E-mailserver monitoring met Uptrends

Het lijkt alsof e-mail altijd heeft bestaan, en we vinden het allemaal vanzelfsprekend. Voor velen van ons is dit ook zo, want e-mail bestaat al sinds de jaren zestig in verschillende vormen. Tegen 1995 werden SMTP-, POP3- en IMAP-e-mailprotocollen de standaard. Om ervoor te zorgen dat uw personeel en klanten e-mail als vanzelfsprekend kunnen blijven beschouwen moet u e-mailserver monitoring van Uptrends gebruiken. Uptrends ondersteunt nu IMAP-servermonitoring.

Is e-mail nog relevant?

Het is gemakkelijk om e-mail te verwerpen als passé of verouderd nu de meeste interpersoonlijke communicatie plaatsvindt op sociale media en berichten-apps, maar uit rapporten blijkt dat bedrijven 124,5 miljard e-mails per dag verzenden en ontvangen, terwijl consumenten 111,1 miljard e-mails per dag verzenden en ontvangen. Dat zijn een heleboel e-mails, en experts zeggen dat die aantallen zullen blijven stijgen tot 320 miljard e-mails per dag in 2021.

Het bedrijfsleven is afhankelijk van e-mail

U zult enkele bedrijven vinden die geen e-mailadressen meer publiceren, in plaats daarvan vertrouwen deze bedrijven op ticketsystemen, chat en Twitter om met klanten te communiceren. Uiteindelijk zullen veel van die alternatieve systemen in de loop van het proces weer bij e-mail uitkomen om chattranscripties te verzenden, klantenonderzoek te doen en bevestigingsmails te verzenden. Hoe dan ook, op enig moment wordt e-mail een essentieel onderdeel van het proces.

Uptrends’ E-mailserver monitoring controleert uw e-mailservers van buiten uw systeem vanuit het perspectief van de klanten en mobiele medewerkers.

Wat gebeurt er wanneer e-mailservers geen e-mails verzenden of ontvangen? Nou, niets. Alles stopt. De interne communicatie lijdt eronder, en klanten kunnen de bevestigingsmails en e-mails met wachtwoordupdates niet krijgen. Uw marketing, afspraakherinneringen, support ticket- en tweestapsauthenticatiesystemen werken allemaal niet meer.

Falende e-mailservers verlagen de productiviteit, frustreren klanten en beïnvloeden de inkomsten. Afhankelijk van waar het probleem zich voordoet, bent u mogelijk uren of in sommige gevallen zelfs dagen niet op de hoogte van een probleem. U kunt maar beter een plan klaar hebben liggen dat Uptrends’ e-mailserver monitoring bevat voor het geval uw e-mail uitvalt.

Controleregeltypes voor e-mailservers

Natuurlijk kunt u gewoon de server monitoren met een eenvoudige ping-server, maar dat betekent alleen dat de controleregel de server op het netwerk heeft gevonden. Een ping-servercontroleregel kan u niet vertellen of hij verbinding kan maken met de server met behulp van een specifiek protocol. Met Uptrends’ E-mailserver monitoring kunt u uw SMTP-, POP3- en IMAP-e-mailservers testen om te controleren of het protocol werkt en of verbindingen mogelijk zijn.

SMTP

Simple Mail Transfer Protocol is de standaard voor e-mailuitwisseling. De meeste e-mailproviders gebruiken SMTP alleen voor het verzenden van e-mailberichten, en hoewel u het ook kunt gebruiken om e-mail te ontvangen, gebruiken de meeste e-mailproviders het niet voor het ophalen van e-mail.

POP3

Met de derde versie van het Post Office Protocol kunnen e-mailclients e-mails van de server ophalen en deze op de client opslaan. Doorgaans downloadt de client bij het gebruik van POP3 e-mail en verwijdert deze onmiddellijk van de server. De gebruiker kan ervoor kiezen om een kopie op de server te laten staan. De serverkopie blijft staan tot de gebruiker zijn e-mailtoepassing opdracht geeft de serverkopie te verwijderen.

IMAP

Het Internet Message Access Protocol geeft een gebruiker toegang tot een e-mailaccount voor alle applicaties en apparaten. Hoewel u twee of meer POP3-applicaties voor één account op verschillende apparaten kunt gebruiken, kan dit betekenen dat er meerdere exemplaren van een e-mail op apparaten door de gebruiker afzonderlijk moeten worden beheerd. IMAP houdt e-mail gesynchroniseerd op verschillende apparaten.

E-mailserver monitoring van SMTP, POP3, IMAP

U moet een e-mailservercontroleregel configureren voor elk protocol dat u ondersteunt, zelfs als ze dezelfde machine delen. Het komt wel eens voor dat het ene protocol succesvol voltooit terwijl het andere niet slaagt.

Elke controleregel gebruikt het gespecificeerde IP-adres en poort om de tests uit te voeren. Als u inloggegevens opgeeft, probeert uw e-mailcontroleregel ook in te loggen. U kunt ook uw beveiligde verbindingen voor uw IMAP-server controleren.

Uptrends’ E-mailserver monitoring controleert uw e-mailservers extern van uw systeem vanuit het perspectief van de klant en mobiele medewerkers met behulp van Uptrends’ wereldwijde netwerk van 200 controlestationlocaties. Als onze controleregel op enig moment een server niet kan lokaliseren, geen verbinding kan maken, een foutcode ontvangt, performancelimieten overschrijdt of een gebruiker niet kan authenticeren, registreert Uptrends een fout. Na de eerste fout test Uptrends uw server onmiddellijk opnieuw vanaf een ander controlestation. Als de controleregel weer een fout ontvangt, beschouwt Uptrends de fout als bevestigd en stuurt meteen een alert. U zult altijd op de hoogte zijn van de status van uw e-mailservers.

Het configureren van e-mailserver monitoring is eenvoudig

Het enige dat u nodig hebt om uw controleregels te configureren, zijn het domein- of IPv4/IPv6 IP-adres, het type server dat u test en het poortnummer als u niet de standaardpoort gebruikt. Kies controlestations uit enkele of alle van onze 200 wereldwijde controlestationlocaties of, als u een Persoonlijk controlestation hebt, voor testen achter uw firewall. Het kost maar een paar minuten om uw e-mailservers te beschermen en ervoor te zorgen dat uw communicatie niet onderbroken wordt.