Bereken de daadwerkelijke kosten van downtime

Wij hebben het veel over hoe de beschikbaarheid van websites uw bedrijf kan beïnvloeden met betrekking tot omzet en merkperceptie. We tonen de statistieken en geven ernstige waarschuwingen maar totdat u de tijd neemt om onderzoek te doen, kunt u niet weten hoe de statistieken daadwerkelijk van invloed zijn op uw bedrijf. In dit artikel gaan we dieper in op de problemen die gepaard gaan met downtime en laten we u zien hoe u de impact van downtime op de omzet van uw bedrijf kunt meten.

Hoe beïnvloedt downtime van een website een bedrijf?

Als u een SaaS (Software as a Service) of e-commerce site beheert, is het berekenen van de kosten van de downtime van een website één van de eenvoudigere berekeningen als het gaat om het beoordelen van het risico. Als uw bedrijf afhankelijk is van uw website of API om direct- of indirect inkomsten te genereren, is downtime een probleem. We weten echter allemaal dat elke website een zekere mate van downtime ondervindt, of die nu gepland of ongepland is.

Onmiddellijke gevolgen van downtime

De impact van downtime is het makkelijkst te berekenen en te herkennen; downtime betekent voor de meeste online bedrijven een 100% verlies tijdens de uitval. Downtime betekent nul: nul verkoop, nul leads, nul gebruikerstransacties, nul advertentie-inkomsten. U kunt verlies beperken door ervoor te zorgen dat geplande onderbrekingen plaatsvinden wanneer het minder druk is. Bij een internationaal bedrijf kan het echter voorkomen dat er geen “beste tijd” is voor een storing. U kunt verliezen tijdens onverwachte onderbrekingen beperken door een plan te hebben en ervoor te zorgen dat u altijd zo snel mogelijk op de hoogte bent wanneer uw website uitvalt.

Potentiële verliezen

De onmiddellijke impact van downtime is gemakkelijk te zien en te meten. Het moeilijke ervan is het bepalen van toekomstige verliezen dat downtime heeft veroorzaakt. Elk geval is subjectief, maar de potentiële verliezen als gevolg van de neveneffecten van een storing kunnen de toekomstige inkomsten op een paar verschillende manieren beïnvloeden.

Permanente site verlating
Een studie van Akamai vond dat negen procent van de bezoekers van een site die op dat moment down is nooit meer terugkeert. Bijna één op de 10 huidige en toekomstige sales gaat verloren. Bij het berekenen van de werkelijke kosten van downtime moet u rekening houden met het gebruikers die uw site permanent verlaten en wat dat zal betekenen voor toekomstige inkomsten.

Aan de positieve kant – ja, er is ook een positieve kant – vergeven bezoekers af en toe een storing en komen later gewoon terug. Echter, frequente en langdurige onderbrekingen laat een verlies van 9% zien elke keer dat downtime plaatsvindt, dus het minimaliseren van downtime is van cruciaal belang.

Uitvallingen kunnen invloed hebben op de paginaranking. Zoekmachinebots kruipen door het web en controleren sites en content continu. Als de bot een site vindt die plat is, komen ze later gewoon terug en proberen ze het opnieuw. Wat er daarna gebeurt is echter niet helemaal duidelijk. Hebben uitgebreide onderbrekingen invloed op de paginarangschikking?

Hoelang kan een site down blijven voordat de paginaranking wordt beïnvloedt? Google Webmasters’ video met Matt Cutts zegt dat een korte uitval van een dag of twee – je kunt niet veel vager worden dan dat – geen invloed heeft op uw site ranking, maar dat is niet helemaal waar. Matt heeft het over indexering. Als uw site een dag of twee niet bereikbaar is zal Google uw site niet permanent uit de index laten vallen maar tijdens de storing kan Google uw site uit resultaten verwijderen. Als uw site niet binnen die paar dagen terugkomt, laat Google de site volledig uit de index vallen en kunt u opnieuw beginnen met uw SEO (Search Engine Optimization) inspanningen.

Shopping Cart Elite meldt dat een uitval van zes uur genoeg is om uw ranking met 30 procent te laten dalen. Het artikel gaat verder door te zeggen dat de schade aan het klassement tot 60 dagen kan duren.

Kwantificeer de impact van de uitvaltijd van een website

Zoals u hierboven kunt zien, kan de beschikbaarheid van uw website (en diensten) een aanzienlijke impact hebben op uw bedrijf. Voordat u beslist wat voor soort bescherming u nodig hebt, moet u het risico en de kosten voor uw bedrijf evalueren.

Evalueren van downtime verliezen

Als de kosten voor het minimalizeren van het uitvallen van uw site opwegen tegen de kosten van uitval, is het beter om het risico te accepteren en verder te gaan. Echter, totdat u het risico heeft berekent kunt u het niet zeker weten.

Ten eerste moet u weten hoeveel van uw inkomsten uit uw website wordt gegenereert. Als u een SaaS-bedrijf, online retailer of een contentmarketeer bent, zal uw percentage waarschijnlijk 100% zijn. Als u op uw website vertrouwt voor het genereren van leads, krijgt u misschien 50% van de omzet die afkomstig is van website-leads en de andere helft komt van conventies en cold-calling. Voor onze doeleinden, gebruik het percentage van uw bruto-inkomsten dat met uw website wordt verdient.

Met de bruto-inkomsten van vorig jaar kunt u uw website’s totale inkomsten berekenen gebaseerd het percentage dat u toeschrijft aan uw website naar een geldbedrag.

Neem uw bedrag in euro’s – of welke valuta u ook gebruikt – en deel het door het aantal maanden, dagen, uren, minuten en seconden. Laten we een eenvoudig voorbeeld gebruiken en zeggen dat we een bedrijf hebben dat 10.000.000 euro per jaar genereert met zijn website. De cijfers in Tabel 1 tonen de verdeling van de inkomsten op basis van de tijdseenheid. Natuurlijk varieert uw omzet waarschijnlijk gedurende deze tijd, maar voor nu is het eenvoudiger om het te zien als een constante stroom van inkomsten.

Tabel 1: Jaarlijkse website-inkomsten van website opgedeeld in tijdseenheden.

Tijdseenheid Gegenereerde inkomsten
Jaar € 10,000,000
Maand € 833,333
Week € 192,308
Dag € 27,397
Uur € 1,142
Minuut € 19
Seconde € .32

Start met een downtime-benchmark

Het volgende wat u moet weten is hoeveel downtime uw site ondervindt. Als u uw site controleert op beschikbaarheid, heeft u hopelijk de gegevens voor een heel jaar. Zo niet, dan kunt u een Uptrends proefversie opzetten en data vaststellen op basis van een 30 dagen gratis proefversie.

Important: Uw webhostingprovider heeft u een Service Level Agreement (SLA) gegeven, en voor meeste gedeelde gehoste sites is de uptime garantie 99,9%. Het is belangrijk om twee dingen te onthouden over dit getal; de garantie omvat geen gepland onderhoud en de garantie is voor het uptime-percentage van de server, niet voor uw website. Ook storingen van de website die specifiek zijn voor uw configuratie en code komen ook voor. Het verzamelen van uw eigen uptime-gegevens is cruciaal voor een nauwkeurige meting.

Berekening van de kosten van uw website’s uitval op basis van een benchmark

In ons voorbeeld bedroeg de gemiddelde uptime van onze fictieve website in de afgelopen 12 maanden 95,66 % met een totale downtime van 1.322.270 seconden. Gebaseerd op 32 cent per seconde, is de totale verloren omzet voor de afgelopen 12 maanden als gevolg van downtime € 419.281,00.

Berekening van de kosten op basis van uptime percentages

Bedrijven streven doorgaans naar een hoge beschikbaarheid. Hoge beschikbaarheid wordt vaak vijf negens of 99,999 % genoemd. Vijf negens is een verheven doel dat door weinigen wordt bereikt. Laten we een aantal van de gebruikelijke uptime-doelstelling percentages gebruiken en kijken hoe deze cijfers zich vertalen naar geld voor onze fictieve business. In Tabel 2 kunt u zien wat het financiële verlies is voor de verschillende uptime percentages.

Tabel 2. Verliezen gebaseerd op gebruikelijke uptime doelstellingen

Uptime Percentage Tijd in Seconden Verloren Inkomsten
90 31,56,192 (876.72 uur) € 1,009,981.44
95 1,577,664 (438.24 uur) € 504,852.48
98 631,584 (175.44 uur) € 202,106.88
99 315,360 (87.6 uur) € 100,915.20
99.5 158,112 (43.92 uur) € 50,595.84
99.9 31,572 (8.77 uur € 10,103.04
99.95 15,768 (4.38 uur) € 5,045.76
99.99 3,156 (53 minuten) € 1,009.92
99.999 315 (5.26 minuten) € 100.80

Op basis van de verliezen die onze fictieve onderneming heeft geleden, kunt u gemakkelijk zien waarom een hoge beschikbaarheid (99,999 %) zo aantrekkelijk is voor bedrijven. De meeste bedrijven bereiken echter nooit hun doelstelling.

Downtime omzetverlies basisformule

Om uw verliezen te bepalen, heeft u uw

  • Bruto-inkomsten (GR) We gebruikten een jaar.
  • Monitoring periode (T) Blijf consistent met eenheden. In onze berekeningen gebruiken we seconden.
  • Percentage website omzet (PW) Ons voorbeeld is 100 %, dus deze berekening kan worden weggelaten omdat u vermenigvuldigt met één.
  • Totale Downtime (TD) Gebruik dezelfde tijdseenheid als hierboven.
  • Verliezen

(GR/T) x PW x TD = Verliezen

(€ 10,000,000 / 31,536,000 seconden) x 100% x 1,322,270 seconden downtime = € 419,289

Vermindering van uw website’s downtime

Downtime is onoverkomelijk. Uiteindelijk krijgt elke site te maken met een storing, sommige vrij beroemd. Dit AWS uitval van 2017 was veroorzaakt door een typefout, services lagen stil voor enkele uren en kostte honderden miljoenen aan verliezen. Een storing bij Google heeft YouTube, Gmail en Snapchat meer dan vier uur lang platgelegd. Een storing had Facebook en zijn producten 14 uur lang uitgeschakeld. Als u de omvang van deze uitval beseft zou u kunnen denken dat het behouden hoge beschikbaarheid een illusie is, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Het verbeteren van uw website’s uptime vergt planning. Gebruik bijvoorbeeld de beste hosting service die u zich kunt veroorloven, gebruik CDN’s om uw statische content te hosten, een plan om storingen aan te pakken en blijf opletten. Het maakt niet uit hoe geweldig een plan is, als het een uur kost om te merken dat er een storing is, dan bent u al onder de 99,99 % uptime van het jaar gezakt. Als u er drie uur over doet om het probleem op te lossen, zit u dicht bij een uptime van 99,95 % en als deze onderbrekingen vaak genoeg voorkomen, kijkt u misschien naar 90 % of erger.

Uptime monitoring is een van de goedkopere vormen die voor monitoring beschikbaar zijn. Afhankelijk van uw doelstellingen beginnen subscripties vanaf ongeveer € 9,- per maand. U krijgt tien uptime controleregels, e-mail- en SMS-alerts en u kunt monitoren van een vooraf bepaalde wereldwijde verzameling van controlepunten.

Voor geavanceerde beschikbaarheidsmonitoring kunt u met het Business plan servers, websites, API’s en transacties monitoren. U kunt volledige API- of webapplicatie-interacties testen, SSL-certificaten en DNS-records bewaken. Dit gaat verder dan uptime en bewaakt de prestaties en functionaliteit. Voor het geval u nog niet bewust bent, de kosten voor slechte performance is hoger van uitvalskosten, omdat het aantal gebruikers die niet meer terugkeren van 9 % naar 28 % stijgt.

Laat uw downtime geen invloed hebben op uw gebruikers en inkomsten

Hopelijk heeft u nu de mogelijkheid gehad om uw uitvalrisico te berekenen. Inzichten en het minimaliseren van uw risico’s door middel van monitoring en een plan voor het verhelpen van storingen is essentieel voor de reputatie en de omzet van uw bedrijf. Als u dat nog niet hebt gedaan, probeer dan Uptrends Business eens uit. U krijgt toegang tot de volledige suite van Uptrends’ externe monitoringproducten. Niet alleen zult u zien hoe Uptrends u kan helpen de downtime voor uw websites en webservices te verminderen, maar u kan ook al uw web assets monitoren voor uptime, prestaties en functionaliteit. Als u meer wilt weten, zullen onze monitoring consultants graag alle vragen beantwoorden en u een één-op-één demo geven van de voordelen die Uptrends voor uw bedrijf kan opleveren.