Real User Monitoring versus synthetic monitoring: 11 belangrijke verschillen

Als u meer wilt weten over de verschillen tussen Real User Monitoring (RUM) en synthetic monitoring, lees dan verder. We beschrijven hieronder 11 belangrijke verschillen, maar misschien moeten we zeggen 11 belangrijke manieren waarop de twee elkaar aanvullen.

1. Passieve versus actieve website monitoring

Een controleregel wordt als passief of actief beschouwd op basis van de gebeurtenis die de controleregel activeert.

Real User Monitoring

Een gebruiker activeert Real User Monitoring door een URL in te voeren of te klikken op een koppeling naar een webpagina die de RUM-scripts bevat. Deze scripts (die zich in de head van het document bevinden) volgen de performance van de RUM-geactiveerde pagina zoals de gebruiker deze ervaart. Omdat RUM de interactie van een gebruiker met een webpagina nodig heeft, wordt dit type monitoring beschouwd als passieve monitoring. U ziet in de RUM-grafiek hieronder dat vanaf ongeveer 19:00 uur tot 7:00 uur de paginaweergaven dramatisch afnemen, en het aantal tests neemt af van 75 per uur tot minder dan 20.

Grafiek: RUM-paginaweergaven gedurende 24 uur
RUM-paginaweergaven gedurende 24 uur

Synthetic monitoring

Bij synthetic monitoring maakt een computer verbinding en communiceert mogelijk met een webpagina of webserver op regelmatige, geplande basis. De computer controleert op beschikbaarheid, performance of functionaliteit (misschien alle drie). Deze computer maakt waarschijnlijk deel uit van een wereldwijd netwerk van computers die de site testen. U kunt in de grafiek hieronder zien dat de synthetic controles op consistente wijze dag en nacht plaatsvinden. Omdat de monitoring automatisch is zonder afhankelijk te zijn van gebruikers, wordt synthetic monitoring beschouwd als actieve monitoring.

Grafiek: Controlefrequentie voor synthetic monitoring
Controlefrequentie voor synthetic monitoring (uw instellingen en versie bepalen de frequentie).

2. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: locaties

Bij het monitoren van een website of service, wilt u dat uw tests afkomstig zijn van een locatie zo dicht mogelijk bij de feitelijke gebruikerslocaties. Hierdoor kunt u lokale problemen identificeren zoals latency en DNS-fouten.

Real User Monitoring

U kunt niet dichter bij uw feitelijke gebruikers komen dan de gebruikers zelf. Real User Monitoring kan latencyproblemen vastleggen die mogelijk niet aan het licht komen met synthetic monitoring omdat het de performance vastlegt op basis van de werkelijke locaties, apparaten en verbindingen van de gebruiker.

RUM-kaart met locatie en concentratie van gebruikers
RUM-kaart met locatie en concentratie van gebruikers

Synthetic monitoring

U hebt een groot wereldwijd netwerk van controlestations nodig voor synthetic monitoring, zodat u testlocaties zo dicht mogelijk bij uw gebruikers kunt kiezen. Hoewel Uptrends beschikt over een van de grootste netwerken van controlestations, kan het niet de nauwkeurigheid van Real User Monitoring bieden.

Kaart van Uptrends’ synthetic testsites
Kaart van Uptrends’ synthetic testsites

3. RUM versus synthetic monitoring: alerts

Alerting licht u in over problemen met de performance, functionaliteit en uptime van een website of service.

Real User Monitoring

Als een passief monitoringtype, kan RUM niet de waarschuwing geven die u doorgaans krijgt en verwacht van synthetic monitoring. Als een gebruiker geen toegang heeft tot de site, kan RUM niet weten dat de gebruiker een probleem ondervindt.

Lange tussenpozen tussen RUM-verbindingen kunnen duiden op uitval, maar tenzij u Google of Amazon bent, kunnen lange tussenpozen natuurlijk optreden en tot valse alerts leiden. Hoewel Uptrends wel van plan is om in de toekomst alerting aan RUM toe te voegen, beschouwen de meesten alerting op basis van RUM reactief omdat het probleem de ervaring van de gebruiker al heeft beïnvloed.

Synthetic monitoring

De kracht van synthetic monitoring komt van alerting. U weet hoe uw website of service zich hoort te gedragen, en met regelmatig geplande tests op dat gedrag kunt u downtime, storingen en performanceproblemen vastleggen.

Met synthetic monitoring krijgt u onmiddellijk bruikbare, gedetailleerde kennisgevingen over problemen. De meesten beschouwen synthetic monitoring als proactief omdat u veel problemen kunt ontdekken en oplossen voordat de gebruikers ze ervaren.

Synthetic monitoring publieke statuspagina toont monitoringresultaten.
Synthetic monitoring publieke statuspagina toont monitoringresultaten.

4. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: beschikbaarheid

Uptime is essentieel voor het beschermen van merkreputatie en inkomsten. Amazons Prime Day 2018 bijvoorbeeld, genereerde negatieve pers en boze klanten toen ze geen toegang hadden tot Amazons uitverkoop en in plaats daarvan foto’s van honden kregen. Om boze gebruikers te voorkomen is synthetic monitoring veel beter geschikt voor het in de gaten houden van uptime, omdat u veel sneller kunt reageren op beschikbaarheidsproblemen.

Real User Monitoring

Real User Monitoring is geen betrouwbare tool voor het monitoren van uptime. Vanwege zijn passieve aard zullen lokale uitval, DNS-poisoning (vergiftiging) en problemen met SSL-certificaten hoogstwaarschijnlijk onopgemerkt blijven tot gebruikers beginnen te klagen.

Synthetic monitoring

Synthetic monitoring is geëvolueerd uit beschikbaarheidsmonitoring en is het meest geschikt voor de taak. De constante controles vanaf een wereldwijd netwerk leggen beschikbaarheidsproblemen vast van volledige uitval tot plaatselijke uitval. Geavanceerde controleregels voor beschikbaarheid kunnen DNS- en SSL-records direct controleren om te verifiëren dat niemand ermee heeft geknoeid. Andere beschikbaarheidscontroleregels kunnen ervoor zorgen dat uw databases, e-mailservers, SFTP-servers en andere openbare servers in de lucht blijven.

Met synthetic monitoring hebt u ook de mogelijkheid uw SLA’s (Service Level Agreements) te volgen en aan te tonen. Continue, gelijkmatige monitoring registreert alle downtime en u kunt, op basis van uw SLA-instellingen, snel zien wanneer u bijna niet meer aan uw verplichtingen voldoet.

Schermopname: SLA-rapport
SLA-rapport voor verschillende controleregels.

5. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: performance

Studies hebben aangetoond dat een website binnen twee seconden moet laden op de desktop en in minder dan drie seconden op een mobiel apparaat om conversiepercentages te verbeteren en klanten te behouden. Zowel RUM- als Synthetic monitoring helpen u bij het volgen van de performance van uw site.

Real User Monitoring

RUM geeft u gedetailleerde informatie over de performance op basis van de geaggregeerde ervaring van uw gebruikers. Terwijl de data binnenkomen, combineert Uptrends de informatie met de ervaringen van de andere gebruikers in real time. RUM splitst de data op zodat u kunt zien hoe gebruikers uw website ervaren op basis van de bekeken pagina, locatie, apparaat, besturingssysteem en browser.

U kunt performancedata krijgen op basis van:

 • Laadtijden inclusief tijd tot eerste byte en paginagereedtijd;
 • Netwerktijden inclusief duur van redirect, DNS en verbinding maken;
 • Backendtijden inclusief duur van verzenden en ontvangen;
 • Frontendtijden inclusief duur van DOM en render;
 • Downloadtijd.
Schermopname: RUM-tegels een enkele maatstaf
RUM-tegels een enkele maatstaf

Synthetic monitoring

Synthetic performance monitoring zoals Uptrends’ Full Page Check, biedt gedetailleerde performancedata op elementniveau. U kunt zien hoe het type, de grootte en het aantal elementen de laadtijd beïnvloeden. U krijgt de voortgang van het laden van uw pagina in een handige watervalgrafiek waarmee u pagina-elementen die problemen veroorzaken gemakkelijk kunt identificeren en knelpunten kunt lokaliseren.

U krijgt de volgende data over de afzonderlijke elementen (inclusief elementen van derden):

 • Resolve,
 • TCP Connect,
 • HTTPS Handshake,
 • Verzenden,
 • Wachten,
 • Ontvangen en
 • Time-out.
Schermopname: Statistieken van individuele FPC-elementen
Synthetic Full Page Check-waterval met statistieken per element

6. Real User Monitoring en synthetic monitoring: echte browser monitoring

Weten hoe uw website presteert op basis van echte browsers is een vereiste omdat, zoals u weet, niet alle browsers hetzelfde presteren.

Real User Monitoring

U zult zich misschien verbazen over het aantal verschillende browsers en browserversies dat bezoekers gebruiken bij het bezoeken van uw site. Met RUM krijgt u gedetailleerde performancedata op basis van de browserkeuze van de bezoeker. Door op het vergrootglas te klikken (zie onderstaande afbeelding), kunt u meer informatie bekijken over de versies die uw bezoekers hebben gebruikt.

Schermopname: RUM-browserdata
RUM-performancedata gebaseerd op browser

Synthetic monitoring

Synthetic testing gebruikt ook echte browsers. Uptrends gebruikt bijvoorbeeld echte browsers voor Web Application-controleregels en performance monitoring. Bij performance monitoring kunt u voor uw tests kiezen uit huidige versies van Chrome, Internet Explorer, Firefox en Phantom JS.

Schermopname: Synthetic echte browser monitoring-selectie
Opties voor echte browser monitoring in Uptrends’ synthetic monitoring

7. Real User Monitoring en synthetic monitoring: mobiele monitoring

Mobiel heeft het gebruik van desktop op vrijwel elke markt ingehaald, en weten hoe uw site op verschillende mobiele apparaten presteert is belangrijk voor uw gebruikers en uw SEO nu Google ook kijkt naar mobiele performance bij het rangschikken van sites.

Real User Monitoring

Real User Monitoring geeft u details over de mobiele ervaring op de apparaten die worden gebruikt door de bezoekers van uw site bij het openen van uw content. U kunt snel zien welke types apparaten uw sitebezoekers het meest gebruiken en uw site aanpassen om ervoor te zorgen dat al uw gebruikers een geweldige ervaring hebben.

Schermopname: RUM-rapport over gebruikte apparaten
RUM-rapport met de apparaattypen die worden gebruikt bij het bezoeken van een RUM enabled site.

Synthetic monitoring

Synthetic monitoring kan elk apparaat simuleren door de user-agent te wijzigen, de schermgrootte aan te passen en de bandbreedte te begrenzen. U kunt geen synthetic-controleregels maken die alle omgevingen van uw mobiele gebruikers simuleren (nou ja, het zou wel wel kunnen, maar wie wil dat?). Maar door uw synthetic-controleregels zo te configureren dat de meest voorkomende apparaattypen worden gecontroleerd, kunt u een simulatie van de ervaringen van de gebruikers benaderen.

Schermopname: Synthetic mobiele testopties
Synthetic opties voor gesimuleerde mobiele tests

8. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: besturingssystemen

Niet alle besturingssystemen zijn hetzelfde, en uw gebruikers kunnen een grote verscheidenheid aan apparaten en besturingssystemen gebruiken om toegang te krijgen tot uw content. U hebt misschien een paar gebruikers die nog steeds Windows Vista, Mac OS 10.8, Android Kit-kat gebruiken, of wat dan ook.

Real User Monitoring

Nogmaals, het meten van de afzonderlijke componenten van de gebruikersomgevingen is de echte kracht van Real User Monitoring. Ongeacht het besturingssysteem dat uw bezoekers gebruiken, verzamelt RUM gedetailleerde data over de ervaringen van gebruikers bij het openen van uw pagina’s.

Schermopname: RUM-tabel met informatie over het besturingssysteem van de gebruiker
RUM-tabel met informatie over het besturingssysteem van de gebruiker

Synthetic monitoring

Hoewel synthetic monitoring verschillende verbindingssnelheden en browsers kan simuleren, worden uw tests altijd uitgevoerd op het besturingssysteem van het controlestation. Wij gebruiken systemen met Microsoft Windows-besturingssystemen.

Schermopname: Synthetic-controledetails toont gebruikt besturingssysteem.
Details van de controle geeft aan dat het besturingssysteem Windows NT 6.2 of Windows 8 is.

9. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: verbindingssnelheden

Verbindingssnelheden variëren op basis van locatie en apparaattype.

Real User Monitoring

Uw RUM-performancedata zijn gebaseerd op werkelijke verbindingssnelheden die uw gebruikers ervaren. De vastgelegde verbindingssnelheden worden geleverd met netwerklatency en laadtijden op basis van de verwerkingskracht van het gebruikte apparaat. Geen schattingen nodig.

Synthetic monitoring

Synthetic monitoring is afhankelijk van de internetinfrastructuur in de omgeving, maar voor het grootste deel zijn dit snelle machines met snelle internetverbindingen. Bandbreedtebegrenzing helpt bij het simuleren van tragere verbindingen samen met de geschatte netwerklatency.

10. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: functionaliteit

Wanneer uw site afhankelijk is van de mogelijkheid van gebruikers om taken te voltooien zoals inloggen, een aankoop doen of formulieren invullen, moet u het weten wanneer die cruciale transacties mislukken.

Real User Monitoring

Real User Monitoring kan u vertellen of en hoe snel een pagina is geladen voor een gebruiker op basis van zijn individuele omgeving, maar het kan u niet vertellen of de pagina naar behoren werkte.

Synthetic monitoring

Synthetic monitoring (Web Application Monitoring) werkt als een bot, en het kan alle acties uitvoeren die een gebruiker normaal gesproken op een website zou doen. Als er iets onverwachts gebeurt zult u het weten.

11. Real User Monitoring versus synthetic monitoring: rapportage

Monitoring betekent niets zonder de rapporten, en beide soorten monitoring geven gedetailleerde rapportages.

Real User Monitoring

Uw RUM-rapportage vertelt u over de locaties van uw gebruikers, welke apparaattypen, besturingssystemen en browsers zij gebruiken en hoe uw site voor hen presteert op basis van hun verschillende systemen en locaties. RUM ordent uw data in interactieve grafieken, gerangschikt op omgevingsfactoren van de gebruiker.

Schermopname: RUM-dashboard Overzicht
Gedeelte van een RUM-dashboard met belangrijke statistieken

Synthetic monitoring

Synthetic monitoring geeft u informatie over uptime, performance en functionaliteit die u niet kunt krijgen van RUM-rapporten. U kunt zien hoe individuele pagina-elementen zich gedragen, knelpunten bekijken en trends ontdekken met interactieve grafieken en tabellen.

Schermopname: Performancedashboard Synthetic monitoring
Performancedashboard Synthetic monitoring

Laatste opmerkingen

We kunnen blijven wijzen op manieren waarop de twee soorten monitoring verschillen, maar in werkelijkheid krijgt u een volledig beeld van uw aanwezigheid op het web als u Real User Monitoring en synthetic monitoring samen gebruikt.

RUM vertelt u hoe uw gebruikers uw site momenteel ervaren, en de informatie uit uw Real User Monitoring-rapporten sturen uw beslissingen over synthetic monitoring. Zodra u een probleem in RUM hebt geïdentificeerd, kunnen correct geconfigureerde synthetic-controleregels u vaak rechtstreeks naar de oorzaak van het probleem leiden.

Als er problemen optreden in RUM die niet te voorschijn komen in uw synthetic monitoring, moet u mogelijk uw controlestations uitbreiden om de latency vast te leggen die u hebt gemist, of misschien moet u uw performancecontroleregels wijzigen zodat ze beter aansluiten bij de omgeving van uw gebruikers.

Uw synthetic-controleregels kunnen beter uw over digitale aanwezigheid waken dan wat RUM kan vastleggen. Synthetic monitoring kan letten op uw e-mail, database, SFTP en elke andere server die essentieel is voor uw succes en dat van uw gebruikers.

Als u momenteel Uptrends-abonnee bent en RUM nog niet hebt geprobeerd, kunt u meteen beginnen met uw gratis proefperiode van 30 dagen. Bent u nog geen abonnee, dan kunt u zich aanmelden voor een gratis proef zonder verplichtingen en vandaag nog zowel RUM als synthetic monitoring proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *