11 monitoringfouten die start-ups moeten voorkomen

Als internetstart-up moet u innovatieve, zinvolle oplossingen voor uw gebruikers uitbrengen. Daarom moet u, ongeacht wat die oplossing is, ervoor zorgen dat de oplossing beschikbaar is, functioneert en uitstekende prestaties levert bij de lancering en daarna. Om u te helpen slagen en veelvoorkomende webmonitoringfouten te voorkomen, hebben we een lijst voor u samengesteld.

We hebben een lijst samengesteld met 11 beginnersfouten die internetstart-ups geneigd zijn te maken vanwege budgetbeperkingen, onderbezetting, financieringstekorten en sommige eenvoudigweg omdat ze niet beter weten. Of u nu een start-up bent of een doorgewinterde internet- of contentprovider, zorg ervoor dat u de volgende beginnersfouten niet maakt.

Fout #1: uptime niet monitoren

Uw site of service gaat uitvallen. Misschien niet vandaag, maar uw site of service zal uiteindelijk onverwacht instorten. U moet voorbereid zijn en beschikbaarheid prioriteit nummer één maken, want als uw site of service niet toegankelijk is, is er niets anders dat er toe doet.

Schermopname: De standaardmededeling die aan gebruikers wordt getoond wanneer uw site down is.

De hoge kosten van downtime

De verliezen door downtime kunnen duizelingwekkend zijn; zo verloor Amazon in 2013 een geschatte $ 66.240 per minuut in een uitval die 40 minuten duurde. Stelt u zich eens voor wat een uitval van 40 minuten Amazon nu zou kosten.

Een uitval van 40 minuten is een ernstig probleem. Maar hoe beïnvloeden kortere storingen die slechts een paar minuten duren een onderneming? En als die korte storingen vaak voorkomen? Frequente storingen kunnen snel oplopen in cumulatieve downtime, en als gevolg daarvan hebt u uw doel van hoge beschikbaarheid niet gehaald, heeft de gebruikersperceptie van uw merk te lijden en wordt uw inkomsten een onmiddellijke en langetermijnterugslag toegebracht. 

Om downtime te voorkomen laten sommige internetstart-ups werknemers een paar keer per dag de site of service controleren. Echter, periodieke tests overdag kunnen alleen de grote storingen vastleggen die zich tijdens uw werkdag voordoen, maar niet de kleinere frequente onderbrekingen. Bovendien heeft niet iedereen dezelfde werktijden. Aangezien uw nacht de dag van iemand anders is, zou u er dan niet voor moeten zorgen dat gebruikers in andere tijdzones ook betrouwbare toegang hebben?

De website uptime-oplossing

Synthetic Availability Monitoring controleert uw uptime vanaf honderden locaties wereldwijd. Bovendien worden controles 24/7 zo vaak als eenmaal per minuut uitgevoerd, zodat u onmiddellijk op de hoogte bent als uw site instort. Omdat u altijd de status van uw systeem weet, kunt u hogere beschikbaarheid bereiken en uw gebruikers tevreden houden.

Fout #2: geen aandacht schenken aan mobiel

Mobiel heeft desktopgebruik overtroffen met maar liefst 8% in het afgelopen jaar. Met zo’n hoge adoptiegraad voor mobiel, waarom behandelen zoveel start-ups de mobiele klant nog steeds als tweederangs? De term “mobiel eerst” is geen marketingpraatje. Als uw site snel is op mobiel, zijn al uw desktopgebruikers ook blij.

Houd er dus rekening mee wanneer u nadenkt over mobiel, dat uw geïrriteerde mobiele gebruikers een trage site niet lang tolereren (gemiddeld zo’n drie seconden). Zodra uw site of service laadtijden van drie seconden bereikt, is 40% van uw bezoekers al op zoek naar de concurrentie. En ze gaan niet alleen ze naar de concurrentie, 27% komt nooit meer terug.

Het optimaliseren van uw site voor mobiel helpt u om:

  • Gebruikers te behouden
  • Betrokkenheid te verhogen (Meer inkomsten! Wie houdt daar niet van?)
  • Uw SEO te verbeteren (Wist u dat Google uw site rangschikt op basis van uw mobiele ervaring?)
  • Misbruik van gebruikersdataplannen te vermijden

De tool die u nodig hebt om de mobiele performance van uw site blijvend te verbeteren

Onze Full Page Check komt u redden! U kunt uw mobiele ervaring testen en bijna elk apparaat en elke netwerkconditie simuleren wanneer u ervoor kiest om een echte Chrome-browser te gebruiken. U kunt ook uw schermgrootte en user agent aanpassen en bandbreedtebegrenzing gebruiken bij het testen van een Firefox- of Internet Explorer-browser.

Als uw mobiele ervaring afglijdt, laat Uptrends’ geavanceerde alerting u dit snel weten.

Fout #3: webapplicaties niet monitoren

U en uw team hebben veel late nachten besteed aan het ontwerpen en coderen van uw product, en u weet zeker dat het solide is. Zodra u de code echter in de wildernis van internet introduceert, kan er van alles gebeuren. Uw stabiele transacties werken plotseling niet meer of ze vertragen en niet altijd op voor de hand liggende manieren.

Mislukken van transacties

Wat gebeurt er als het aanmelden voor inloggen of nieuwe accounts plotseling niet meer werkt? Hoelang duurt het voordat u het merkt? Een webapplicatie vereist veel verschillende bronnen die allemaal van verschillende leveranciers afkomstig zijn, en elk van deze kan de reis van uw gebruikers tot stilstand brengen.

Amazon’s Prime Day-uitverkoop bijvoorbeeld, is bekender geworden vanwege de verbazingwekkende mislukkingen dan door de aanbiedingen. Gebruikers gaan vrij snel naar Twitter om te klagen.

Schermopname: Gebruiker klaagt op sociale media over websiteproblemen.

Om functionele uitval te beperken moet u een plan klaar hebben liggen. Dat plan begint ermee dat u weet dat er een probleem is. Hoe eerder u van een probleem op de hoogte bent, hoe sneller u de rest van uw plan in werking kunt stellen om uw applicatie te herstellen.

Trage transacties

Hoe presteert uw webapplicatie? We hebben allemaal wel een site meegemaakt die de pagina aanvankelijk snel laadt, maar zodra je met de content communiceert, lijkt het een eeuwigheid te duren voordat de pagina reageert. Die momenten dat er wordt gewacht op een respons, duren misschien maar microseconden, maar voor een gebruiker is elke vertraging een onderbreking.

Een trage reactie is een onderbreking die afbreuk doet aan het vertrouwen en de perceptie van de gebruiker. Langdurige vertragingen (enkele seconden) volstaan om de gebruiker af te schrikken en u achter te laten met verlaten winkelwagens, accountconfiguraties of transacties.

De oplossing: Web Application Monitoring

Web Application Monitoring is uw sleutel tot snelle oplossingen. Elke vijf minuten laadt een controlestationserver een Chrome-browser en stapt door uw cruciale transacties precies zoals uw gebruikers dat doen. Als het controlestation een foutmelding krijgt of niet gevalideerd wordt, zult u hiervan op de hoogte zijn.

Fout #4: uw DNS niet monitoren

Uw DNS-record is de routekaart naar de voordeur van uw product. Het Domain Name System vertelt gebruikers hoe ze naar uw site gaan door domeinnamen om te zetten in IP-adressen. Feitelijk plaatst de gebruiker een domeinnaam in de browser en de DNS zegt: “Natuurlijk, u zult domein x op dit IP-adres vinden.”

U hebt nu basisinzicht in hoe DNS werkt, maar wat gebeurt er wanneer de DNS zijn schouders ophaalt en zegt: “Ik weet het niet” of, erger, de gebruiker naar een ander IP-adres stuurt? Als een hacker kans ziet uw DNS te wijzigen, kunnen ze gemakkelijk een aanval in man-in-the-middle-stijl opzetten of gebruikers omleiden naar een andere site. Die andere site is vaak een spoofsite die sterk lijkt op uw website waar de hackers inloggegevens en andere persoonlijke informatie van uw gebruikers verzamelen.

Wist u trouwens dat een DNS-probleem slechts enkele van uw gebruikers kan treffen? Omdat de DNS een gedistribueerd systeem is, stuurt het systeem gebruikers door via verschillende top-level servers voordat ze uiteindelijk naar uw site worden gestuurd. Dus als een van de servers in het pad verouderde informatie heeft of gecompromitteerd is, kunnen gebruikers van sommige locaties uw site niet bereiken. 

DNS Monitoring is supereenvoudig

Door uw DNS te monitoren weet u of uw DNS-records veranderen, niet beschikbaar zijn en of het probleem zich voordoet in bepaalde geografische gebieden. Wanneer iets er verdacht uitziet, laat Uptrends het alarm afgaan.

Fout #5: SSL-certificaten niet volgen

Hopelijk hebt u een beveiligde site. U weet wel, een HTTPS-protocol (beveiligd) adres in plaats van het oude HTTP-adres (niet beveiligd). Een beveiligde site hebben, betekent dat u een SSL-certificaat hebt dat u moet onderhouden en volgen.

Als uw site niet beveiligd is, moet u een aantal dingen weten. Ten eerste, als u geen beveiligde site hebt, straft Google u op de ranglijst en geeft beveiligde providers een voorkeursbehandeling. Ten tweede kunnen browsers uw gebruikers waarschuwen wanneer zij uw site bezoeken. Beide gevolgen zijn slecht voor uw bedrijf.

Vervallen certificaten

Dus u hebt een SSL-certificaat. Het certificaat is een klein ding dat de meeste tijd weinig aandacht vraagt. Bedrijven vergeten ze eigenlijk altijd. Zelfs Google en LinkedIn zijn het slachtoffer geworden van een vervallen certificaat.

Een vervallen certificaat betekent dat een gebruiker een waarschuwing krijgt dat het certificaat voor een site is vervallen. Omdat de certificerende instantie de gebruiker niet kan garanderen dat u bent wie u zegt dat u bent, geeft de browser een waarschuwing en wordt de pagina vaak geblokkeerd (zie het onderstaande voorbeeld). Gebruikers kunnen de waarschuwing negeren, maar de meesten zullen de aanbeveling in acht nemen en “terugkeren naar de veiligheid” of kiezen voor “Haal me hier weg!” Uw verlies is winst voor uw concurrenten.

Schermopname: voorbeeld van de waarschuwing die gebruikers ontvangen wanneer een SSL-certificaat vervallen is.

Verkeerd geconfigureerde en gehackte certificaten

Niet alleen vergeten medewerkers SSL-certificaten, maar hackers die een man-in-the-middle-aanval willen opzetten, richten zich ook op certificaten. Een hacker kan zichzelf injecteren in de communicatie tussen u en de gebruiker met behulp van een vervalst certificaat, waarbij zij gebruikersdata vastleggen. De gebruiker ziet een legitiem certificaat dat is uitgegeven door de hacker, terwijl de hacker met het juiste certificaat met uw server communiceert. Zo gaat elk stukje informatie eerst via de hacker. De hacker heeft toegang tot alles.

De SSL-certificaatoplossing

Door uw SSL-certificaat te monitoren weet u van tevoren wanneer een certificaat vervalt en weet u wanneer een hacker uw certificaat wijzigt. Omdat het certificaat van de hacker niet overeenkomt met de informatie van uw controleregel, merkt Uptrends de afwijking meteen op en bent u snel op de hoogte van een aanval in man-in-the-middle-stijl. Met SSL-certificaatmonitoring kunt u een aanval afslaan en uw certificaten actueel houden. Eenvoudig, toch?

Fout #6: niet testen buiten de firewall van het bedrijf

Dit is een grote fout en veel bedrijven testen hun internetactiva ten onrechte van achter hun firewall. Bedrijven kopen of schrijven hun eigen testsoftware die hun site of service controleert vanuit hun eigen kantoor of datacenters, of ze doen handmatige controles vanaf hun werkplekken. Een beetje testen is beter dan helemaal niet testen, maar met testen achter uw firewall weet u alleen dat uw website of service beschikbaar is en werkt voor iedereen die uw site of service bezoekt van achter de firewall. U hebt geen idee of de site toegankelijk is en functioneert voor de mensen die ertoe doen, uw gebruikers.

Uptrends heeft Persoonlijke Controlestations die uw API’s en webservices die u intern gebruikt kunnen testen, maar voor uw op internet gerichte activa wilt u ons uitgebreide controlestationnetwerk van meer dan 200 controlestations wereldwijd gebruiken om uw systeem te monitoren. Monitoring van achter uw netwerk geeft u geen informatie over:

  • Latency
  • DNS-problemen
  • Beschikbaarheid
  • Performance

Fout #7: uw API’s niet monitoren

Wanneer u een API aanbiedt, is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de API beschikbaar blijft, en blijft reageren en werken. Punt. Beschikbaarheid is niet voldoende, u kunt misschien een server pingen, maar dat bewijst niet dat de API werkt. Om een API echt te testen moet u een API-request doen en de resultaten bekijken. Als de interactie meerdere requests vereist waarbij waarden uit eerdere requests opnieuw worden gebruikt, moet u deze ook testen.

Uptrends’ API Monitoring kan zelfs gecompliceerde API-scenario’s testen en verifiëren. U hebt toegang tot variabelen voor het extraheren van responsdata. Bewaar de waarde voor later gebruik en u kunt assertions doen over de data en de respons om ervoor te zorgen dat uw API reageert zoals verwacht.

Fout #8: de API’s waarvan uw website of service afhankelijk is niet monitoren

Misschien biedt u geen API, maar u bent waarschijnlijk wel afhankelijk van een of meer API’s voor het functioneren van uw website of service. Door API’s waarvan u afhankelijk bent te monitoren, kunt u de problemen voor zijn en sneller naar een oplossing toe werken. U hebt dan tenminste een oorzaak van een uitval. U kunt de API-provider waarschuwen en uw gebruikers geruststellen dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

Fout #9: de feitelijke ervaringen van gebruikers niet volgen

Synthetic monitoring is een must voor alle providers, maar door precies te weten hoe uw site of service presteert voor uw feitelijke gebruikers, kunt u deze voor hen allemaal optimaliseren. Elke gebruiker die toegang heeft tot uw service en content doet dit met een unieke combinatie van apparaat, besturingssysteem, browser en locatie. Real User Monitoring (RUM) kan performancedata van al uw gebruikers verzamelen terwijl ze uw site bezoeken. Een klein script haalt belangrijke parameters op, aggregeert ze en maakt ze bijna in real time beschikbaar voor u.

Door te weten vanaf waar en hoe gebruikers uw site bezoeken, kunt u uw synthetic monitoring ook aanpassen om uw gebruikers beter te volgen. RUM helpt u het volgende te identificeren:

  • Geprefereerde gebruikersomgevingen: apparaat, besturingssysteem en versie, browser en versie en locatie
  • Latencyproblemen
  • Gebruikersconcentraties
  • Performance per locatie
  • Laadtijd en netwerk-, frontend- en backend-duur

Fout #10: serverbeschikbaarheid en responstijden negeren

Iets simpels als een ping of connect kan u heel wat vertellen over de gezondheid van uw servers. Door monitoring en het instellen van een bovengrens voor serverresponstijden, zult u op de hoogte zijn wanneer uw servers overbelast raken of mogelijk op weg zijn naar een hardwarestoring. Naast pings en connects, kunt u ook het volgende monitoren:

  • Databaseservers worden bijzonder zwaar getroffen. Door ze te monitoren weet u dat uw SQL Server- of MySQL-databases actief en beschikbaar zijn.
  • IMAP-, POP3- en SMTP-e-mailservers zijn essentieel voor uw interne en gebruikerscommunicatie. Een eenvoudige test kan zekerheid bieden of uw e-mailservers nog steeds in de lucht zijn en reageren. U kunt gebruikers ook authenticeren voor een grondiger test.

Fout #11: vertrouwen op uw hostingproviders om uw webmonitoring te doen

Soms beloven hostingbedrijven uw site voor u te monitoren als onderdeel van hun serviceovereenkomst. Tenzij de provider u toegang geeft tot de monitoringtool, hebt u echt geen idee wat of hoe ze monitoren. In feite is de kans groot dat ze alleen beschikbaarheid monitoren zonder aandacht te besteden aan performance of functionaliteit.

Met Uptrends’ SLA monitoring kunt u de uptime van uw site bekijken en ervoor zorgen dat uw provider voldoet aan hun Service Level Agreement (SLA). U krijgt ook belangrijke informatie over performance en functionaliteit waar uw hostingbedrijf u waarschijnlijk helemaal niet in voorziet.

Conclusie

Of u nu een ondernemer bent met een internetstart-up of voor een gevestigd merk werkt, u moet ervoor zorgen dat u bovenstaande fouten niet maakt. Uptrends heeft de tools die u nodig hebt om ervoor te zorgen dat u uw merk op alle fronten beschermt.

Flexibiliteit die naar uw succes leidt

Uptrends biedt u de flexibiliteit om een monitoringstrategie te ontwerpen die past bij uw huidige situatie maar ook als uw bedrijf groeit. Een goede plek om te beginnen is synthetic monitoring om uptime en performance te volgen, maar u zult willen uitbreiden naar real-user monitoring om zorg te dragen voor uw basis.

Hulp wanneer u die nodig hebt en het plan dat bij uw behoeften past

We hebben een support team, Academy en Knowledge Base om u op weg te helpen, dus u hoeft geen technische goeroe te zijn om uw controleregels te configureren. Uptrends heeft versies voor elk budget en u kunt Uptrends 30 dagen gratis uitproberen. Geen verplichting en geen creditcard nodig. Meld u aan voor een Business-proefversie, zodat u alle monitoringopties die Uptrends biedt kunt uitproberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *