De financiële dienstverleningssector staat de afgelopen jaren steeds meer onder druk om operationele veerkracht en hun houding ten opzichte van risicomanagement als symbiotisch te beschouwen als gevolg van toenemende operationele incidenten en steeds vaker voorkomende beveiligingsrisico’s.
De mondiale financiële dienstverleningssector groeide van $20.5 biljoen in 2020 tot naar schatting $22.5 biljoen in 2021, vooral als gevolg van organisaties die hun bedrijfsvoering herevalueerden toen de wereld begon te herstellen van de gevolgen van COVID-19 en omdat toezichthouders probeerden meer compliance-beleid in te voeren om risico’s te beteugelen.
Met die groei kwam er steeds meer toezicht op de sector om op de negatieve effecten van grootschalige verstoringen op de financiële markten voorbereid te zijn en deze te beperken. Operationele veerkracht in de financiële sector is sterk gericht op wat de gebruiker ervaart, rekening houdend met factoren als downtime en bedrijfscontinuïteit, maar is ook sterk afhankelijk van praktijken inzake risicomanagement.
Maar wat betekent dat precies? Operationele veerkracht gaat in de kern om het draaiende houden van uw bedrijf door inzicht te krijgen in uw essentiële diensten in de hele onderneming en u in real time aan te passen aan eventuele verstoringen. Maar het gaat verder dan herstel van de duurzaamheid van het bedrijf tijdens verstoringen – cruciaal voor de meeste bedrijven, maar misschien nog wel meer voor financiële organisaties.
De juiste praktijken voor performance monitoring kunnen risicomanagementstrategieën versterken, naleving van de regelgeving garanderen en leiden tot betere eindgebruikerservaringen. Hier leest u waarom.
De vier stadia van operationele veerkracht herkennen en wat u eraan moet doen
Zoals eerder vermeld, is het doel van operationele veerkracht om potentiële problemen te identificeren voordat ze zich voordoen en een plan op te stellen om de effecten te verminderen of om de organisatie snel te laten herstellen. Klinkt eenvoudig, maar dit zijn vier stadia van operationele veerkracht:
- Anticiperen op problemen voordat ze zich voordoen. Bedrijven die uitzoeken welke gebeurtenissen het grootste potentieel hebben om op te treden en de mogelijkheid van de organisatie om zaken te doen blokkeren, bevinden zich in een betere positie om snel te herstellen.
- Preventieve strategieën opstellen. Nadat een potentieel risico is geïdentificeerd, kan een plan worden opgesteld om met dat risico om te gaan. Er kunnen verschillende niveaus van veerkracht zijn: van een eenvoudige gebeurtenis, zoals een storing in een IT-systeem, beperkt door redundante hardware en geautomatiseerde processen, tot aan grootschalige beveiligingsrisico’s die een meer diepgaande planning vereisen.
- Reageren en herstellen. Wanneer een gebeurtenis plaatsvindt, hoelang duurt het dan voordat de organisatie de juiste strategie voor inperking en herstel identificeert en bepaalt?
- Post-incidentstrategie. Nadat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden en onder controle is gebracht, is het belangrijk om grondig te onderzoeken wat volgens plan werkte en wat in de toekomst wellicht moet worden bijgesteld.
De lat ligt hoger voor financiële diensten om te zorgen voor betrouwbaarheid op webpagina’s en mobiele applicaties
Terwijl de meeste bedrijven bescherming nodig hebben tegen zaken als verminderde toegang tot kapitaal of vermogen, staat de financiële sector onder grotere druk om zich te beschermen tegen dalingen van de netto rente-inkomsten en kredietverlies, enkel door het grote aantal dagelijkse transacties. In 2021 werden alleen al in de VS bijna 18 miljard transacties verwerkt.
De financiële sector wordt doorgaans ook strenger gecontroleerd door toezichthouders die zowel streven naar naleving als naar hogere niveaus van applicatieperformance en klantbescherming na de Grote Recessie van 2007 tot 2009 en verschillende recente opzienbarende beveiligingslekken die tientallen miljoenen klanten hebben getroffen.
Deze factoren vragen om het type gelijktijdige monitoring dat een totaalbeeld van de problemen vanaf meerdere locaties tegelijk biedt voor snellere probleemoplossing. Uptrends zorgt ervoor dat Gelijktijdige Monitoring eenvoudig kan worden ingeschakeld voor elk type controleregel, inclusief synthetic controleregels.
Het belangrijkste voordeel van gelijktijdige monitoring voor financiële organisaties is dat er meerdere controles kunnen worden uitgevoerd vanaf drie of meer locaties die tegelijkertijd moeten worden getest. Met meer dan 229 fysieke controlestations verspreid over belangrijke mondiale financiële centra, is weten wat echte gebruikers ervaren in hun deel van de wereld een enorm waardevolle tool voor operationele veerkracht.
Een ander voordeel is hoge betrouwbaarheid. Gelijktijdige controles vanaf meerdere locaties geven u een uitgebreid overzicht van de uptime, performance en functioneren van uw websites, API’s en servers. Het resultaat is dat u meer data en snellere alerting krijgt, wat zich vertaalt in betere gebruikerservaringen.
Neogrid, een SaaS-provider die geautomatiseerde SCM-oplossingen biedt aan financiële organisaties en andere bedrijven, ondervond dit aan den lijve toen onlangs een onderbreking in de glasvezelverbinding de communicatie uit Brazilië helemaal verbrak. Het vorige monitoringbedrijf dat ze gebruikten voordat ze overstapten op Uptrends, had geen controlestations in Brazilië en was zich niet bewust van het probleem. Uptrends heeft honderden wereldwijde controlestations om lokale storingen te helpen identificeren, waaronder 13 controlestations alleen al in Zuid- en Midden-Amerika.
Simuleer bedrijfskritieke klantreizen met transactiemonitoring
Het is een gegeven dat de gebruikersreis bij bedrijfskritieke transacties uit vele stappen bestaat die even kwetsbaar zijn voor incidentele storingen. Beginnend met logins en saldocontroles tot stortingen en geldoverdrachten, zijn er tal van mogelijkheden langs het klikpad waar zwarte gaten kunnen verschijnen die de reis naar klanttevredenheid stoppen. Daarvoor is Transactiemonitoring.
Om deze kritieke workflows te monitoren, is het belangrijk om ze in een script te zetten dat steeds opnieuw kan worden uitgevoerd om te controleren of alles nog werkt zoals verwacht. Hier kunt u belangrijke data over serviceniveaus, systeembeschikbaarheid en meer afleiden.
Uptrends biedt een transaction recorder – als Chrome-extensie – om gemakkelijk relevante scripts te bouwen. Als u klaar bent met opnemen, kunt u gescripte transacties afspelen, inclusief alle interacties van echte gebruikers, en deze zelf verfijnen (self-service transacties) of u vraagt Uptrends support dat voor u te doen (full-service transacties). Als u goed bent in scripten, kunt u de opname ook overslaan en uw eigen script meteen in een transactiecontroleregel plaatsen.
Waarom Real User Monitoring in uw toolkit moet zitten
Operationele veerkracht houdt niet alleen rekening met performancedata, afwijkingen en planning van kernprocessen – website uptime, API-beschikbaarheid, alerting en routing van berichten, enz. Zonder realtime data van gebruikers kunt u geen gedragsmodellen ontwikkelen waarmee u procedures opstelt voor het beperken en herstellen van incidenten.
Oplossingen als Real User Monitoring (RUM) maken gebruik van de werkelijke gebruikerservaring en verzamelen en kwantificeren websiteprestaties en gebruikersdata rechtstreeks van de bezoekers van uw site, op de locatie van waaruit ze uw diensten benaderen.
Vanuit een lokaal analyseperspectief kunnen belangrijke statistieken worden verkregen die van vitaal belang kunnen zijn bij het formuleren van risicobeperkings- en herstelprocessen:
- Weet de websitesnelheid per land.
- Uitsplitsing van laadtijd per dimensie.
- Zie precies waar lokale laadtijden verbeterd kunnen worden.
- Oogst rijke data, inclusief DOM-duur, renderduur, tijd tot eerste byte en pagina-gereedtijd.
- Volg browsers en besturingssystemen die worden gebruikt om toegang te krijgen tot uw website en hoe snel uw website voor elk daarvan laadt.
- Monitor werkelijke mobiele ervaring; inspecteer laadtijden van bezoekers die uw websites bezoeken vanaf mobiele apparaten.
- Ontdek trends in uw grafieken en bekijk snel uw laadtijden tijdens piekuren.
Ga nog een stap verder met top to bottom, full-stack monitoring
Actieve monitoringtools kunnen actie ondernemen om incidenten te corrigeren voordat ze problemen worden, maar geautomatiseerde monitoringoplossingen kunnen financiële bedrijven ook een volledig beeld geven van een bepaalde IT-estate – van legacy tot cloudgebaseerde systemen.
Met ITRS Opsview heeft u toegang tot informatie waarmee u operationele, reputatie- en financiële risico’s kunt beperken, probleemdetectie en oplostijd kunt verkorten, en voldoen aan regelgeving omtrent operationele veerkracht.
Monitor besturingssystemen, netwerken, cloud, VM’s, containers, databases, applicaties en meer. Meer dan 200 ITRS Opsview-ondersteunde Opspacks en 4.500+ plug-ins via Nagios Exchange zorgen voor volledige dekking waar u die het meest nodig heeft.
Bovendien is het flexibel, schaalbaar en gebruiksvriendelijk. U hoeft geen oude financiële grootmacht te zijn om volledig te profiteren van een solide monitoringerfgoed dat wordt gebruikt door ’s werelds slimste Operations- en DevOps-teams.
Afronding
Operationele veerkracht kan een onderscheidende factor zijn die zowel uw reputatie als uw inkomstenstromen beschermt. Met de juiste monitoringtools kunnen financiële bedrijven de druk op operationele veerkrachtstrategieën wat verminderen door een totaalbeeld te geven van een bepaalde IT-estate – of het nu legacy of cloudgebaseerd is – om zich beter te concentreren op potentiële externe risico’s en uw vermogen om u aan te passen aan inkomende bedreigingen.
Operationele veerkracht vereist niet alleen potentiële verbeteringen in capaciteiten, maar, belangrijker nog, het vereist een mentaliteitsverandering in de manier waarop uw IT-teams samenwerking tussen afdelingen zien en toepassen. Operationele veerkracht is een inspanning van meerdere spelers binnen een organisatie en het resultaat van effectief operationeel risicomanagement dat deel moet uitmaken van de hedendaagse post-epidemische financiële onderneming.
Lees meer over hoe Uptrends u kan helpen uw operationele veerkracht te versterken.