Ecommerce monitoring strategie voor Zwarte Vrijdag en Cyber Monday 2021

Het is bijna zover. De jaarlijkse dwaze drukte in de vroege ochtenduurtjes. De stormloop op winkels om echt flinke kortingen te claimen op het nieuwste speelgoed, elektronica en gadgets is elk jaar voorpaginanieuws.

Het begint de dag na Thanksgiving en het zijn meestal twee van de drukste winkeldagen van het jaar. Ja, we hebben het over Black Friday en Cyber Monday.

Ondanks de aanhoudende pandemie, vertragingen in de verzending en verstoringen van de toeleveringsketen, wordt verwacht dat de uitgaven voor de feestdagen stevig zullen zijn — consumenten zullen dit jaar naar verwachting gemiddeld $998 aan cadeaus uitgeven. Sommigen wachten misschien niet eens tot het kroonjuweel van de winkeldagen voor de deur staat — 49% van de consumenten zegt dat ze vóór Black Friday gaan beginnen met kerstinkopen, volgens de National Retail Federation.

Op macroschaal geldt: meer dan de helft van de consumenten (57%) is van plan dit jaar online sinterklaas- en kerstinkopen te doen, waarbij de e-commerce-uitgaven in deze periode naar verwachting ongeveer $207 miljard zullen bedragen, volgens Adobe Digital Insights 2021.

Maar wat betekent dit allemaal? Maak uw borst maar nat, want als u een e-commercewebsite heeft, kunt u massaal siteverkeer en een overvloed aan onverwachte bedreigingen voor de uptime en algehele prestaties van uw site verwachten. U moet tijdens deze feestdagen de uptime en prestaties van uw e-commercewebsite maximaliseren door de woorden ‘proactief’ en ‘monitoring’ voorop te stellen in uw strategie.

Bereid u voor op de toename van bedreigingen voor uw online verkoop, conversies en reputatie in het geval van website downtime, aanslagen op de prestaties en falende transactie-ellende. Hier leest u hoe.

Dubbelcheck uw DNS en SSL-certificaten

Sommige ondernemers hebben de neiging om niet regelmatig na te denken over hun DNS-records en SSL-certificaten, laat staan vlak voor drukke winkeldagen zoals Black Friday en Cyber Monday. Maar ze zijn erg belangrijk voor het beschermen van e-commercesites, en als u dit niet doet, kan dit uw bedrijfsresultaat ernstig aantasten. Het hoogseizoen voor de feestdagen is niet het moment om erachter te komen dat uw certificaten zijn verlopen, verouderd of gecompromitteerd en kwetsbaar gemaakt voor aanvallen.

In een notendop: DNS-verificatie is een geautomatiseerd proces waarbij de domeineigenaar wordt gevraagd een DNS TXT-record met een specifieke waarde te creëren of autorisatiecodes te uploaden. Deze codes bevinden zich op een specifieke locatie in de structuur van de site en bewijzen daarmee hun controle over het domein. Het is de eerste beveiligingsstap in het specificeren wie SSL-certificaten mag uitgeven voor hun domeinen.

SSL-certificaten werken door te waarborgen dat gegevens die tussen gebruikers en websites worden overgebracht, versleuteld en bijna onmogelijk te lezen zijn. Waarom heeft uw e-commercesite een SSL-certificaat nodig? SSL-certificaten helpen gevoelige gebruikersinformatie te beveiligen:

  • Inloggegevens
  • Creditcardtransacties
  • Bankrekeninggegevens
  • Persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, geboortedatum
  • Wettelijke documenten
  • Medische gegevens
  • Andere vertrouwelijke informatie

Als uw DNS last heeft van downtime of een fout, hebben uw gebruikers geen toegang tot uw website of diensten die vanaf uw website worden uitgevoerd. Als uw SSL-certificaat verloopt of, erger, wordt gekaapt, zullen de browsers van uw bezoekers de pagina blokkeren en hen waarschuwen dat deze niet veilig is. Raad eens wat er dan gebeurt?

Wanneer uw klanten geen toegang hebben tot uw e-commercesite of zien dat uw site-URL met ‘HTTPS’ begint, kunnen ze het vertrouwen dat uw site veilig is, verliezen en dat kan leiden tot omzetverlies.

Ontdek hoe Uptrends u kan helpen uw DNS en SSL-certificaten te monitoren

Monitor uw systemen vroeg en vaak

Website monitoring is uitermate nuttig bij het identificeren van knelpunten en potentiële kwetsbaarheden in uw systemen voordat ze uw eindgebruikers treffen. Monitoring kan bepaalde patronen identificeren die aangeven dat uw site niet opgewassen is tegen de taak om te gaan met de massale hoeveelheid verkeer die wordt verwacht op Black Friday en Cyber Monday.

Website monitoring spoort uitval en uptime op vanaf honderden wereldwijde controlestations. Dit is ongelooflijk waardevol bij het identificeren van delen van de wereld waar u zich misschien op klanten richt voor betere verkoopprestaties, maar waar u soms of regelmatig knelpunten ondervindt die een optimaal klantenbereik en service in de weg staan.

Verifieer transacties en API-interacties met  Web Application Monitoring en Multi-Step API Monitoring.  U krijgt veel inzicht, zodat uw team potentiële problemen kan aanpakken voordat ze stroomafwaarts naar uw eindgebruikers stromen. Het is ook een goed idee om, indien mogelijk, geen ongeteste updates naar uw website te pushen tijdens drukke periodes.

Uptrends Website Monitoring controleert uw e-commercesite 24/7 en waarschuwt u bij het eerste teken van problemen. Terwijl Website Monitoring op storingen controleert en de uptime volgt, waarschuwt Website Performance Monitoring u voor plotselinge, onverwachte vermindering van performance, zodat uw IT-team zo snel mogelijk met een oplossing komt.

Investeer in een goed CDN en monitor het

Mocht het u nog niet opgevallen zijn, videomarketing is losgebarsten, en met overtuigende cijfers rond deze trend die moeilijk te negeren zijn. En met reden — iedereen, van grote ondernemingen en onderwijsinstellingen tot maatschappelijke groeperingen en ondernemers, integreert rijkere inhoud in hun websites, zoals afbeeldingen en video’s. Vandaar het belang van het kiezen van een kwalitatief hoogwaardige CDN-provider.

Een CDN, of content delivery network, werkt het beste wanneer het cachen van afbeeldingen en andere statische media ingeschakeld is. Een CDN host uw inhoud in wezen op externe servers — meestal meerdere servers verspreid over grote geografische gebieden, waardoor de belasting wordt verdeeld en de druk op de primaire servers die uw e-commercewebsite aansturen, wordt verlicht.

In plaats van dat miljoenen gebruikers toegang proberen te krijgen tot een bestand op een individuele server, leiden CDN’s die gebruikers om naar laten we zeggen 10.000 servers, waardoor de snelheid toeneemt, en wordt buffering verminderd en de kans dat een server crasht verkleind. Hiervoor zijn Gratis CDN Performance Tools beschikbaar.

Gebruik inhoudcontroles

Inhoudcontroles zijn de meest waardevolle tools waarover u beschikt, omdat een goed gebruikte inhoudcontrole het verschil kan maken in een transactie. Over het algemeen is het doel van inhoudcontroles om te verifiëren dat de eerder uitgevoerde actie — klikken op een productlink op een e-commercesite, in-/uitloggen, naar een pagina navigeren — met succes is voltooid.

Transactiecontroleregels worden uitgevoerd met behulp van een script, dus het toevoegen van inhoudverificatie is van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat de transactie soepel verloopt en u nauwkeurige informatie over uw website geeft. Omdat een inhoudcontrole in uw transactiescript wacht tot de aangegeven inhoud is geladen, heeft u twee extra voordelen — u weet zeker dat de navigatie op de juiste pagina is geëindigd en dat de pagina correct en volledig is geladen.

Maak een plan voor die dag waarop alles misgaat

Proactief (adjective): handelen in afwachting van toekomstige problemen, behoeften of veranderingen.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het relatief eenvoudige proces, proactief plannen, wordt door veel organisaties soms op de lange baan geschoven. Bedrijven worden overrompeld door een gebrek aan goede training, trage implementatie van softwarepatches of gebruiken niet de juiste combinatie van monitoringtools.

Het resultaat kan zijn dat u inkomsten misloopt doordat klanten naar een andere leverancier gaan. Dit zijn enkele suggesties voor het maken van een rampherstelplan om dat scenario te vermijden.

Bespreek het met uw contactpersoon bij uw datacenter

Als het gaat om het voorbereiden van uw e-commercewebsite voor gebeurtenissen met veel verkeer, zoals Black Friday en Cyber Monday, is het goed om van tevoren uw datacenter te bellen. Vind een aanspreekpunt voor het oplossen van problemen.

Het laatste wat u nodig heeft, is dat uw datacenter onderhoud uitvoert tijdens een kritieke tijd of downtime heeft omdat ze hun systemen niet hebben voorbereid op de massale verkeersstromen. Bel ze dus op en bouw een gezonde werkrelatie op. Zorg voor een vertrouwd aanspreekpunt voor het geval de boel vastloopt.

Maak back-ups, back-ups en nog meer back-ups

Uw data op één centrale locatie bewaren zonder redundante back-upmogelijkheden is een ramp die staat te gebeuren. Een stroompiek, veel verkeer, slecht weer of een DDoS-aanval is alles wat nodig is om uw e-commercewebsite uit te schakelen.

Door back-ups van uw kritieke websitebestanden en databases te bewaren en meerdere webservers op te zetten op locaties die zich het dichtst bij uw doelmarkt bevinden, kunt u uzelf helpen een worstcase-scenario te voorkomen.

Analyseer uw third-party scripts

Veel websites zijn afhankelijk van third-party scripts en inhoud om analyses bij te houden, tools voor sociale media in te sluiten en andere functies. Deze elementen van derden vereisen extra calls naar externe servers, wat de performance van uw webpagina kan vertragen.

We raden u aan de performance van uw third-party script te analyseren en ervoor te zorgen dat ze volledig zijn geoptimaliseerd en het gebruik waard zijn. Vergeet niet dat deze scriptproviders ook last kunnen hebben van veel verkeer en andere prestatieveranderende gebeurtenissen door Black Friday en Cyber Monday die hun weerslag kunnen hebben op u!

Ontdek hoe Uptrends u kan helpen bij het analyseren van uw third-party scripts

Kernpunt

Black Friday en Cyber Monday zullen naar verwachting zeer gezonde verkoopcijfers opleveren voor e-commercebedrijven, ondanks de langzaam eindigende pandemie, problemen in de toeleveringsketen en hoger dan gemiddelde brandstofkosten.

Wees echter voorbereid op onverwachte verrassingen die een domper kunnen zetten op uw verwachte inkomsten tijdens de feestdagen. Zorg voor een uitgebreid monitoringplan dat mogelijke netwerkknelpunten dekt en dat goed integreert in de operationele gereedheid van uw team. Lees meer over hoe Monitoringoplossingen van Uptrends ervoor kunnen zorgen dat uw e-commercebedrijf deze feestdagen soepel blijft lopen.  Meld u vandaag nog aan voor een gratis proefperiode van 30 dagen!