Verrassende manieren waarop paginalaadtijd uw resultaten beinvloedt

Enthousiast vliegeraar, uitgever en postmaster Benjamin Franklin zou de slogan “tijd is geld” hebben bedacht. Had hij maar geweten hoe relevant de uitdrukking honderden jaren later zou worden, vooral als het gaat om de relatie tussen klantverwachtingen van de laadtijden van uw websitepagina’s en verloren inkomsten.

Paginalaadtijd is de tijd die uw browser nodig heeft om een pagina op te halen, met alle inhoud, en deze volledig weer te geven. Hoe je het ook bekijkt, niemand houdt van trage websites. Snel vooruit naar het huidige wereldwijde commerciële speelveld waar seconden er — veel — toe doen en correlaties tussen positieve klantervaringen en paginalaadtijd kunnen worden gekwantificeerd.

Paginalaadtijd beïnvloedt conversieratio’s en bezoekerservaring

Volgens sommige schattingen wacht bijna de helft van ons niet eens 3 seconden tot een pagina is geladen. En na 4 seconden nemen het bouncepercentage, de conversies en de omzet aanzienlijk af. De conversieratio is de verhouding tussen bezoekers die de gewenste actie op een pagina uitvoeren — aanmelden voor uw nieuwsbrief, een formulier invullen, een product in een winkelmandje plaatsen, een tool op uw site gebruiken, een brochure downloaden, aanmelden voor een abonnement, enz. — en het totale aantal bezoekers.

De conversieratio’s van websites dalen met gemiddeld 4,42% bij elke extra seconde laadtijd (tijdens de eerste 5 seconden). (Portent, 2019)

Als een e-commerce- of SaaS-website (Software as a Service) de inhoud niet binnen de cruciale 2 tot 4 seconden laadt, zijn velen van ons zo ongeduldig dat we het schip meteen zullen verlaten, volgens een Akamai-performanceonderzoek. Ze stelden vast dat een verbetering van slechts 1 seconde in paginalaadtijden kan resulteren in een toename van 2% in conversies.

Dus, wat betekent dit allemaal voor uw bedrijfsresultaat? Over het algemeen geldt dat hoe groter u bent, hoe harder u valt in termen van gederfde inkomsten. Het goede nieuws is dat er stappen zijn die u kunt nemen om het wegvallen van klanten te beperken en uw financiële balans te verbeteren.

Page load blockers en ranking busters — de gebruikelijke verdachten

Webpagina’s zijn groter en complexer dan ooit. Ze bevatten vaker 360-graden afbeeldingen en video, wat de complexiteit nog verder vergroot. In 1995 was de gemiddelde webpaginagrootte 14,1 KB en bevatte gemiddeld slechts 2,3 objecten. Tegenwoordig is de gemiddelde webpaginagrootte ongeveer 2 MB voor desktop en 1,78 MB voor mobiel. De praktische tips van Google suggereren dat de paginagrootte minder dan 0,5 MB moet zijn en in minder dan 3 seconden moet laden.

Google, dat over het algemeen niet bekend staat als de meest tegemoetkomend met bepaalde aspecten van zijn zakelijke praktijken, heeft aangegeven dat de sitesnelheid en de resulterende paginasnelheid een van de signalen is die door het algoritme worden gebruikt om pagina’s te rangschikken. Een lage paginasnelheid betekent dat zoekmachines door minder pagina’s kunnen scrawlen met hun toegewezen crawlbudget, wat een negatief effect kan hebben op uw indexering.

Door afbeeldingen en tekst te comprimeren, kan 25% van de pagina’s meer dan 250 KB besparen en 10% kan meer dan 1 MB besparen, wat bijdraagt aan de paginalaadtijden. (Google, 2018)

Dan zijn er verbindingen met derden, zoals Google, Facebook en Twitter. Hoewel het waar kan zijn dat deze sociale-mediasites meestal zeer nuttige brandingtools zijn, kunnen ze ook bijdragen aan tragere paginalaadtijden vanwege latentieproblemen, vooral over lange afstanden. Latentie wordt meestal gemeten in milliseconden, maar tijd, zelfs fracties van een seconde, is geld, zoals de oude Ben zei.

Reken het zelf maar uit

Elk geval is subjectief in termen van gederfde inkomsten als gevolg van trage paginalaadtijden, maar volgens sommige schattingen verdwijnt er bijna $ 500 miljard aan e-commerce-inkomsten dankzij langzaam laden. Zo zag de Noord-Amerikaanse moderetailer Nordstrom de online verkoop met 11% dalen toen de responstijd van de website met slechts een halve seconde vertraagde, volgens een voormalig senior performance engineer.

Bijna 70% van de consumenten geeft toe dat de paginasnelheid van invloed is op hun koopbereidheid bij een online retailer. (Unbounce, 2019)

Stel dat u een totale jaaromzet heeft van ruwweg $ 14 miljard. Aan de hand van het voorbeeld van Nordstrom is dat $ 1,5 miljard dat gedurende een periode van een jaar verloren is gegaan. Hier zijn enkele andere voorbeelden van de relatie tussen de paginalaadtijd en uw bedrijfsresultaat:

  • Walmart en Amazon zagen beide een inkomstenstijging van 1% voor elke 100 milliseconden verbetering in webpaginasnelheid.
  • Yahoo zag een toename van 9% in traffic voor elke 400 milliseconden verbetering in webpaginasnelheid.
  • Google verliest 20% van zijn traffic voor elke extra 100 milliseconden die nodig zijn om een pagina te laden.

Het punt is dat zelfs de kleinste fracties van tijd kunnen resulteren in grote winsten of grote verliezen, afhankelijk van hoe goed u de laadtijden van uw website beheert.

De hoogste conversieratio’s voor e-commerce vinden plaats op pagina’s met laadtijden tussen 0-2 seconden. (Portent, 2019)

Neem het heft in eigen hand met trage paginalaadtijden

De sleutel is dat uw IT-managementteams in realtime op de hoogte zijn van ELKE verstoring, anders riskeert u een wispelturig klantenbestand dat naar sites van concurrenten gaat. Rapporten die al dagen oud zijn, zijn als oudbakken brood — noch u, noch uw klanten zullen genieten van de ervaring.

Als u bedenkt dat meer dan 80% van de paginalaadtijd plaatsvindt aan de voorkant, in de browser, moet de go-to-monitoringtool op zijn minst Real User Monitoring (RUM) zijn. Uptrends’ RUM heeft de mogelijkheid de correlatie tussen paginalaadtijd en gebruikersbetrokkenheid te kwantificeren — en te identificeren waar u performance moeten optimaliseren om de winstgevendheid direct te verbeteren.

Test op alles wat kan falen en monitor alles, zelfs wat u denkt dat niet getest hoeft te worden. Test in production en wacht niet op periodes van piekactiviteit, zoals feestdagen, vooral als u een retailer bent.

Door Synthetic Monitoring en Real User Monitoring te combineren, krijgt u een duidelijk beeld van de laadprestaties van uw pagina’s en wat uw eindgebruikers ervaren. Het einddoel is het vastleggen van data van de gebruikerservaring met RUM in combinatie met 24/7 Synthetic Monitoring, zoals Web Performance Monitoring.

Probeer onze gratis Website Speed Test tool uit om de performance van een website naar keuze te bekijken. De tool voorziet u van belangrijke statistieken, zoals de hoeveelheid en grootte van uw pagina-elementen, de verdeling van afbeeldingen, scriptbestanden, CSS-bestanden, HTML-bestanden en de domeinen waar de elementen vandaan komen. In één overzicht kunt u zien waar verbeteringen in de paginalaadtijden kunnen worden aangebracht.

Kernpunt

Online gebruikers eisen tegelijkertijd snelheid, eenvoud en betrouwbaarheid in combinatie met enige vorm van multimedia-ervaring. De data spreken voor zich. Als u deze complete gebruikerservaring niet consequent biedt, kan dit ertoe leiden dat u hogere verlatingspercentages en onevenwichtige conversieratio’s ziet.

RUM gebruikt in combinatie met Synthetic Monitoring kan u voorzien van krachtige analytische tools die u nodig heeft om problemen te identificeren en onmiddellijk correcties aan te brengen om de paginaoptimalisatie te verbeteren. Het zijn twee verschillende benaderingen die echt resultaat opleveren als het gaat om betere metingen van paginalaadtijden en mogelijk een boost voor uw bedrijfsresultaat!