Levert uw CDN-provider de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Mocht het u nog niet opgevallen zijn, videomarketing is losgebarsten, en met overtuigende cijfers rond deze trend die moeilijk te negeren zijn. En met reden — iedereen, van grote ondernemingen en onderwijsinstellingen tot maatschappelijke groeperingen en ondernemers, integreert rijkere inhoud in hun websites, zoals afbeeldingen en video’s. Vandaar het belang van het kiezen van een kwalitatief hoogwaardige CDN-provider (content delivery network).

Bijvoorbeeld: Cisco schatte dat in 2020 82% van al het webverkeer van consumenten uit video zou bestaan, tegenover 70% in 2015. Bovendien wordt de mogelijkheid om geld te verdienen met video-inhoud als gevolg van deze trend steeds duidelijker op basis van de huidige statistieken:

 • Video staat nu in 70% van de top 100 zoekresultaten.
 • De kans dat kijkers kopen is 64-85% groter na het bekijken van een productvideo.
 • Het is 50 keer makkelijker om een pagina 1 ranking op Google te behalen met een video.
 • Het opnemen van video op een landingspagina kan de conversie met 80% verhogen.

Aangezien de breedbandsnelheden elk jaar toenemen en de kosten om rijke inhoud van HD-kwaliteit te produceren zelfs voor organisaties met de meest beperkte budgetten binnen bereik komen, wordt de behoefte aan superbetrouwbare streamingkanalen om video-inhoud te leveren een zakelijke noodzaak in plaats van een optionele leuke toevoeging.

Hoe werken CDN’s?

Het doel van een CDN is het leveren van digitale gegevens aan gebruikers. Ook al klinkt dit als een eenvoudige missie, het impliceert echt een gecompliceerde taak. CDN’s werken op wereldwijde schaal en geven grote hoeveelheden data door en zijn essentieel voor het streamen van video van hoge kwaliteit.

CDN’s bestaan uit een heel netwerk van servers die zich in meerdere datacenters of andere locaties, verspreid over grote geografische gebieden bevinden. Deze servers zijn met elkaar en met internet verbonden om inhoud te leveren.

Een van de voordelen van het gebruik van een CDN is het feit dat video een heel groot, data-intensief formaat is dat sommige servers kan overweldigen. Ze omzeilen dit obstakel door de databelasting te verdelen. Bekijk het zo: in plaats van dat miljoenen gebruikers toegang proberen te krijgen tot een bestand op een individuele server, leiden CDN’s die gebruikers om naar meer dan 10.000 servers, waardoor de snelheid toeneemt, en buffering en de kans dat een server crasht worden verminderd.

Een ander belangrijk punt is dat de CDN-functionaliteit is gebaseerd op “intelligente caching.” Bij caching worden meerdere kopieën van dezelfde inhoud op verschillende servers opgeslagen. Het proces kan ook het routeren van een videostream via lokale servers omvatten voor doelgroepen die geconcentreerd zijn op specifieke geografische locaties, bijvoorbeeld mensen die naar een voetbalwedstrijd kijken in Londen of Madrid.

Kies een provider met een grote netwerkomvang en distributie

Er zijn veel verschillende CDN’s waaruit u kunt kiezen — Cloudflare, Fastly, KeyCDN, Akamai, Amazon CloudFront en Google Cloud zijn enkele van de meer bekende providers. Veel van deze CDN’s hebben honderdduizenden servers in hun netwerken.

Hoe meer servers er zijn, hoe sneller en consistenter de levering van content aan uw klanten verloopt. Eenvoudig gezegd: meer servers betekent minder buffering, grotere redundantie en meer schaalbaarheid om maar een paar voordelen te noemen.

De andere overweging is de geografische locatie. Veel CDN’s hebben een uitstekende dekking in Noord-Amerika en Europa, maar misschien minder dekking in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Als u wereldwijde dekking nodig heeft, zoek dan naar een CDN die het gebied kan dekken waar uw klanten zich bevinden.

Zijn CDN-performancecontroles eenvoudig in te stellen en uit te voeren?

Zoals eerder gezegd, is een belangrijk voordeel van een CDN het vermogen om snel en efficiënt content te leveren. De meeste technologiebedrijven, waaronder Google, Apple en Microsoft, gebruiken CDN’s om latentie bij het laden van webpagina-inhoud te verminderen. Ze hebben ook diepe zakken om ervoor te zorgen dat ze de performance krijgen waarvoor ze betalen. Maar hoe weet u zeker dat u de beloofde performance krijgt?

Uptrends biedt een gratis CDN performance tool die de responstijden, verbindingsdetails, headers, responsgrootte, downloadtijden meet van elk controlestation dat in uw test is gebruikt, en meer van elke locatie — en vervolgens krijgt u een uitvoerig rapport. Door uw CDN-monitoring te automatiseren, kunt u:

 1. Uw CDN 24/7 monitoren – Gebruik een van onze controlestations om uw CDN elke minuut, 24 uur per dag te controleren.
 2. Controleer CDN-eindpunten vanaf gebruikerslocaties – Als een enkel eindpunt niet goed werkt, ziet u de resultaten in uw dagelijkse rapporten.
 3. Ontvang dagelijks CDN-rapporten – Ontdek probleemlocaties en performancetrends in het netwerk van uw CDN.
 4. Uptime- en performancedashboards – Pas uw dashboards aan om de statistieken bij te houden die voor u belangrijk zijn. Kies grafieken en tabellen die aan uw behoeften voldoen.
 5. Ontvang alerts – Gebruik sms, e-mail, spraak, webhooks of integraties met tools, zoals PagerDuty en Slack.
 6. CDN-monitoring met onze uptime-controleregel – Gebruik Uptime Monitoring om uw CDN te beheren en krijg een screenshot van fouten, zoals mislukte inhoudcontroles.

Verder biedt de automatisering van uw CDN-monitoring essentiële gegevens die u zo nodig aan uw provider kunt overleggen om performanceproblemen aan de orde te stellen.

Biedt uw CDN one-stop-shopping?

Dat is voor veel klanten een belangrijke factor. Kan uw CDN-serviceprovider betrouwbare controle, consistente beveiliging, maatwerk en analyses leveren in één gebruiksvriendelijk platform? Zelfs grote providers zoals Akamai kunnen dat misschien niet.

Zo niet, dan is het misschien een goed idee om naar een OVP-CDN-provider te kijken. Een OVP, of Online Video Platform, is een dienst die live streaming en on-demand video host en levert. OVP’s kunnen een goede keuze zijn voor bedrijven die OTT-videocontent moeten leveren. De ene provider is functioneler dan de andere en sommige zijn betaalbaarder, dus het is belangrijk om aanbieders te vergelijken.

Ga na of de CDN uitgebreide klantenondersteuning biedt

Het is belangrijk om te zoeken naar een CDN-serviceprovider die snel reagerende, deskundige klantenondersteuning biedt, omdat het opzetten van een CDN een verwarrend proces kan zijn voor nieuwe gebruikers. Hoewel het proces eenvoudiger is dan in het verleden, komt er toch enige technische kennis bij kijken. U wilt niet dat er een technische fout optreedt en dat pas beseft als u problemen ziet tijdens een uitzending.

Let op deze functies bij het vergelijken van opties voor technische ondersteuning:

 • In-house, in plaats van in een callcenter
 • Bemand door echte experts, niet door klantenservicemedewerkers
 • 24/7 beschikbaar
 • Responsieve chat- en e-mailtoegang

Is de prijsstelling transparant?

Een CDN van hoge kwaliteit moet een betaalbare en transparante prijsstelling hebben. Niemand houdt van verborgen kosten of onhandig juridisch jargon dat u belemmert bij het nemen van een aankoopbeslissing. Gelukkig zijn de meeste CDN’s op een van de volgende twee manieren geprijsd:

  1. Op maat gemaakte contracten die zijn overeengekomen op basis van uw bandbreedte- en functiebehoeften. De prijzen kunnen echter aanzienlijk variëren, waardoor het moeilijk is om te weten waarvoor u betaalt totdat u zich aanmeldt.
  2. Het prijsmodel is gebaseerd op gebruik, per GB, en daalt doorgaans naarmate het volume stijgt. De prijzen kunnen ook per regio verschillen. Amazons CloudFront valt in deze categorie, net als Microsoft Azure en veel andere CDN’s.

Het kiezen van een CDN-provider hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Maar er een kiezen die past bij uw bedrijfsmodel en budgettaire vereisten zal een stuk eenvoudiger zijn als u beschikt over de juiste tools en weet wat CDN’s u wel en niet kunnen bieden op het gebied van performance.

Zodra u de juiste CDN-provider heeft geselecteerd, wilt u samenwerken met een betrouwbare CDN Monitoring-service om te verzekeren dat u de performance krijgt waarvoor u heeft betaald. Ga vandaag nog 30 dagen gratis aan de slag met CDN Monitoring van Uptrends.