Het woord ‘beveiliging’ ligt op het puntje van ieders tong als het erom gaat ervoor te zorgen dat webbrowsers up-to-date zijn. In augustus 2022, nadat de zero-day-kwetsbaarheid CVE-2022-2852 als een kritiek risico was geïdentificeerd, bracht Google een nieuwe set Chrome-beveiligingsupdates uit en ging iedereen in de tech-industrie over tot de orde van de dag.
In het algemeen is er bij alle soorten beveiligingsproblemen sprake van dweilen met de kraan open: zodra een beveiligingslek is ontdekt en gepatcht, komt er een andere voor in de plaats. Echter, browsers die niet regelmatig worden bijgewerkt voor implementatie van Selenium-drivers kunnen ook problemen opleveren voor websitemonitoringplatforms die worden aangeboden door Uptrends en andere monitoringbedrijven.
Chrome is momenteel de meest gebruikte browser ter wereld met een marktaandeel van iets meer dan 65%. De nieuwste Chrome-update, Chrome 108, staat gepland voor volledige release op 29 november 2022. Maar zelfs voordat dat gebeurt, zijn Uptrends’ 230 controlestationlocaties bezig met updaten of gebruiken ze al de nieuwste versie van Chrome om uw website te monitoren.
Dit betekent dat Web Application Monitoring en Full Page Check performancecontroleregels al in-sync zijn om uw gebruikers een stabiele, betrouwbare dienst te bieden. Maar niet alle aanbieders van webmonitoringdiensten zijn zo zorgvuldig, waardoor er een belangrijke vraag resteert: is uw websitemonitoringdienst up-to-date?
Uptrends begrijpt hoe belangrijk het is dat u actuele browsers heeft voor uw testen. We werken onze controlestations onmiddellijk bij. In week twee van een nieuwe browserrelease is elke Chrome-browser bijgewerkt. Eventuele problemen met de nieuwste release worden meteen geïdentificeerd en opgelost.
Andere websitemonitoringbedrijven zijn echter niet zo zorgvuldig met hun browserupdates, waardoor de kwaliteit van de monitoringgegevens en in sommige gevallen de functionaliteit in gevaar wordt gebracht. Hier volgt een overzicht van hoe Uptrends het Chrome-updateproces beheert.
Het versie-releaseproces van Chrome
Google brengt elke zes weken een bijgewerkte versie van Chrome uit, vaak met kleine patches voor de versie. Updates omvatten beveiligings- en bugfixes, verbeteringen van de gebruikersinterface en minder voor de hand liggende dingen zoals wijzigingen in de ontwikkeltools van de browser. Elke uitrol is ontworpen om in de loop van een paar weken te gebeuren.
De grote release om de zes weken wordt de stabiele release genoemd. Voorafgaand aan de stabiele release heeft Google nog drie andere releases of fasen: canary, development en bèta.
Canary testing is de experimentele fase of sandbox-versie van de browser waarin nieuwe ideeën en concepten worden ontwikkeld en getest. Canary-testen kunnen zeer nuttig zijn voor systeembeheerders die enigszins terughoudend zijn om automatische updates van Chrome-browsers toe te staan vanwege de kans op buggy code of andere problemen die de eindgebruikerservaring beïnvloeden. Canary-implementatie bij een kleine groep eindgebruikers geeft ontwikkelaars ongeveer 3 tot 4 weken aanlooptijd voor het geval codewijzigingen problemen veroorzaken met monitoringsoftware, waardoor problemen voor de grotere groep van alle gebruikers wordt beperkt.
Development is waar nieuwe functies worden gepolijst en getest en beta geeft gebruikers een korte periode de tijd om de nieuwste versie te testen voordat Google de versie voltooit voor algemene release.
Google brengt de nieuwe stabiele versie gefaseerd uit, beginnend met slechts vijf procent van zijn Chrome-gebruikers. Als er geen problemen optreden, voert Google de updates op tot 15 procent van de gebruikers, gevolgd door 50 procent en ten slotte 100 procent. Daarom is er een piek in adoptiegraad in de maand volgend op de release.
Updates pieken in de tweede maand en in maand vier gebruikt nog maar ongeveer twee procent van de gebruikers de vorige versie.
Hoe Uptrends zijn controleregels in sync houdt met actuele browsers
Wanneer u uw website monitort op snelheid of functie, bijvoorbeeld transacties, moet u dezelfde browsers gebruiken als uw gebruikers. Welke browsers gebruiken uw bezoekers? Raden welke browsers uw klanten gebruiken is meestal geen goed idee, maar als u zeker wilt weten wat ze gebruiken met Real User Monitoring (RUM), per apparaat bijvoorbeeld, is heel duidelijk te zien in de volgende afbeelding. Uit gegevens van StatCounter, verzameld van augustus 2021 tot augustus 2022, blijkt duidelijk dat Chrome met ongeveer 60% uitblinkt voor mobiel en 40% voor desktop, waarbij tablets het grootste deel van het jaar rond de 5% blijven hangen.
Uptrends levert grote inspanningen om updates uit te voeren en browsers zo actueel mogelijk te houden. U kunt er niet altijd op rekenen dat onze concurrenten hetzelfde doen, zoals u kunt zien aan de data die we een paar jaar geleden hebben verzameld.
We besteden veel aandacht aan updates voor selenium-drivers om er met een hoge mate van nauwkeurigheid voor te zorgen dat incompatibele versies geen prestatieconflicten veroorzaken met Uptrends’ monitoringproducten.
Een manier waarop we dit doen, is door te testen en vervolgens opnieuw te testen ruim voordat er stabiele versies van Chrome worden uitgebracht. Standaard voeren we automatische Chrome-updates uit. Maar beginnend met een bètaversie van aankomende releases, implementeren we nieuwe versies van bijgewerkte software via automatische updates voor al onze 230 controlestationservers, gevolgd door rigoureuze A/B-testen met oude en nieuwe versies voor alle browsercontroleregels. Dit wordt 10 keer per controleregel gedaan, waarna we de resultaten vergelijken om er zeker van te zijn dat er niets stukgaat. Als we compatibiliteitsproblemen tegenkomen, stoppen we de automatische updatefunctie en graven we dieper om te zien wat het probleem veroorzaakt.
Om u een nauwkeurig beeld te geven van de bredere gebruikerservaring, biedt Uptrends u de mogelijkheid om andere browsers dan Chrome en verschillende populaire mobiele apparaten te testen met onze gratis Website Speed Test.
In korte tests met de tool vonden we verschillen in resultaten van maar liefst 2,7 seconden tussen browsers bij het testen van sites zoals Amazon, Google, Apple en Samsung. Naarmate browsers evolueren, nemen ook hun prestaties toe. Als uw websitemonitoringdienst oudere browsers gebruikt om uw website te testen, komen uw testresultaten waarschijnlijk niet overeen met de ervaringen van uw gebruikers.
Als uw websitemonitoringbedrijf niet de laatste browserversie gebruikt, kan uw site slecht functioneren zonder dat u het weet, en dat kan slecht zijn voor het bedrijf, vooral voor e-commercesites.
Conclusie
Naarmate browsers evolueren, nemen ook hun prestaties toe. Als uw websitemonitoringdienst oudere browsers gebruikt om uw website te testen, komen uw testresultaten waarschijnlijk niet overeen met de ervaringen van uw gebruikers. Bij elke release is er een kans op incongruentie tussen uw niet-actuele browser en uw monitoringtools die uw sitefunctionaliteit en uw zakelijke reputatie kunnen beïnvloeden zonder dat u het weet.
Uptrends is onvermurwbaar en strikt in zijn beleid om u browsergebaseerde websitemonitoring aan te bieden met de meest recente versie van Chrome die beschikbaar is. Het eindresultaat is een betere datakwaliteit en nauwkeurigere metingen van de performance en transacties van uw pagina. Ervaar het verschil met Uptrends. Meld u vandaag nog aan voor een gratis proefperiode van 30 dagen.